Oamenii de stiinta au cartografiat genomul unui copil de 4 ani, care a trait in Siberia central-sudica in urma cu 24.000 de ani, informeaza BBC. Este cel mai vechi genom uman secventiat pana acum, iar rezultatele prezinta intr-o noua lumina originea amerindienilor, a caror stramosi au trecut din Siberia in Lumea Noua in perioada ultimei Ere Glaciare.

Raportul cercetatorilor a fost publicat saptamana aceasta in jurnalul de specialitate Nature. Rezultatele sugereaza ca aproape o treime din mostenirea genetica a amerindienilor a venit de la o populatie veche cu legaturi cu europenii.

Analiza genelor populatiilor actuale ofera informatii limitate despre trecut deoarece urmele miscarilor populatiilor au fost rescrise de nenumarate ori. In aceste conditii, studierea ADN-ului extras din ramasite antice devine un instrument puternic de analiza, oferind informatii despre valurile migratorii care au produs tiparul genetic pe care il intalnim astazi.

Mormantul baiatului in varsta de 4 ani, din Paleoliticul superior, a fost descoperit in 1920, de catre arheologii rusi, in apropiere de satul Mal'ta, de pe malul raului Belaia, Siberia.

"Cu ramasitele copilului se gaseau tot felul de obiecte culturale, printre care si o fugurina reprezentand-o pe zeita Venus. Aceste figurine ale zeitei Venus se gasesc la vest de aceasta zona, in Europa", a explicat cercetatorul Eske Willerslev, de la Universitatea din Copenhaga.

Dr. Willerslev, impreuna cu un coleg, au obtinut o proba dintr-un os al bratului, au extras ADN si l-au comparat cu cel al populatiilor actuale.

"Cand am secventiat acest genom, am observat ceva ciudat. Parti ale genomului le gasim la euro-asiaticii vestici actuali, alte parti ale genomului le gasim la amerindienii actuali - si sunt prezente astazi doar la amerindieni.

Cercetatorii estimeaza ca undeva intre 14% si 38% din mostenirea genetica a amerindienilor provine de la o populatie care a trait in Mal'ta in urma cu 24.000 ani.

Una dintre enigme este faptul ca baiatul nu pare sa fi avut legaturi cu populatiile din Asia estica precum chinezii, coreenii sau japonezii.

Amerindienii de astazi sunt mai apropiati, din punct de vedere genetic, de asiaticii estici, astfel incat cercetatorii incearca sa explice cum baiatul din Mal'ta ar putea fi inrudit cu amerindienii, dar nu cu asiaticii estici.

Un scenariu posibil ar fi ca populatia care a trait in Siberia in urma cu 24.000 ani s-a amestecat cu stramosii asiaticilor estici in perioada de dupa moartea copilului.

"Amerindienii rezulta din intalnirea acestor doua populatii - un grup din Asia estica si aceste populatii euroasiatice vestice din Mal'ta", explica Dr. Willerslev. Ramane neclar unde s-a produs aceasta combinatie. Cercetatorul precizeaza ca "ar fi putut sa aiba loc in Lumea Veche, evident undeva in Siberia. Sau, in principiu, ar fi putut sa se intample si in Lumea Noua."

"Modul direct de a aborda aceasta intrebare ar fi secventierea genomului de la unul dintre scheletele vechi de pe continentul american. Daca apare deja amestecul de asiatici estici si Mal'ta, atunci stim ca s-a intamplat inainte", a adaugat Dr. Willerslev.

Aceste cercetari ar putea explica unele anomalii intalnite in studiul originii amerindienilor. Spre exemplu, unele schelete americane timpurii - precum barbatul din Kennewick, care a trait in urma cu 9.000 de ani in zona actualului stat american Washington - au trasaturi tipic europene si diferite de cele ale grupurilor moderne de amerindieni sau asiatici estici.