Oamenii de stiinta incearca sa identifice cauza unei boli care a provoacat moartea a numeroase specii de stele de mare in zonele de coasta pacifica si atlantica ale Americii de Nord, informeaza Reuters.

Cercetatorii au anuntat saptamana aceasta ca au exclus cativa posibili vinovati, precum ciuperci, paraziti si anumite microorganisme si se uita indeaproape la viarianta ca de vina sa fie un virus sau o bacterie.

Stelele de mare din zonele amintite cad victime unei boli necunoscute care provoaca aparitia unor leziuni albe, pentru ca ulterior corpul animalului sa se rupa permitand scurgerea organelor interne.

"Intinderea este foarte ingrijoratoare. Exista posibilitatea ca unele dintre aceste specii sa ajunga pe cale de disparitie", a declarat ecologista Drew Harvell, de la Universitatea Cornell, unul dintre oamenii de stiinta implicati in investigatiile cu privire la cauza bolii.

Harvell a precizat ca este ingrijorata de faptul ca agentul patogen misterios afecteaza 18 de specii diferite de pe Coasta de Vest.

Boala a aparut anul trecut si nu sunt semne de descrestere a zonei afectate. "As vrea sa avem un semn ca se diminueaza, dar, credeti-ma, cu siguranta nu se intampla asta", a spus Harvell.

Oamenii de stiinta par sa aiba mai multe intrebari decat raspunsuri.

"Ce a cauzat acest lucru? De unde a venit? Daca e ceva exotic, cum a ajuns aici? Este ceva care se poate repeta?" se intreaba Pete Raimondi, seful Departamentului de Ecologie si Biologie Evolutionista de la Universitatea din California (Santa Cruz).

Raimondi si-a exprimat ingrijorarea ca boala care omoara stelele de mare ar putea fi un vestitor al unor lucruri rele care se vor petrece cu alte specii marine. "Aceasta este o boala foarte dificila, intr-o multime de moduri, pentru ca este foarte virulenta", explica Raimondi.

Cercetatorii au remarcat faptul stelele de mare au fost, in ultimele decenii, victime ale unor boli care le-au redus numerul, insa afectiunea curenta este una mai grava.

Oamenii de stiinta se intreaba daca stelele de mare au fost infectate cu un virus, o bacterie sau altceva adus involuntar in zona sau daca un agent patogen deja prezent s-a transformat devenind mult mai periculos, a adaugat Raimondi.

Stelele de mare fac parte din categoria echinodermelor, fiind veri cu castravetii de mare si aricii de mare. Corpul lor are forma tipica stelara a unei stele cu 5 sau mai multe brate.

Sunt creaturi deosebit de rezistente, iar atunci cand sunt sanatoase, isi pot regenera membrele pierdute. Stelele de mare sunt animale de prada si isi folosesc puterea de aspirare pentru a desface scoici si a ajunge la corpul moale din interior. Cand scoicile sunt deschise, steaua de mare isi scoate stomacul prin orificiul bucal in interiorul scoicii unde secreta enzime care digera partile moi ale corpului victimei.

Stelele de mare sunt animale de prada cu o importanta ridicata pentru ecosistemele in care traiesc, arata oamenii de stiinta.

"Aceste animale sunt foarte importante punct de vedere ecologic. Daca sunt pe cale de disparitie, sau cel putin disparute din punct de vedere ecologic pentru o anumita perioada de timp, acest lucru ar avea, fara indoiala, un impact enorm asupra ecosistemelor in care traiesc", precizeaza Bruce Menge, un ecologist marin Universitatea de Stat din Oregon.