O echipa de paleontologi a descoperit scheletul unui dinozaur care a trait in urma cu 77 de milioane de ani in sudul Americii Latine si care cantarea cat 12 elefanti, scrie AFP.

Acest nou dinozaur, a carui descriere este publicata in revista Scientific Reports, apartine familiei titanozaurilor, dinozauri erbivori imensi, foarte prezenti in Cretacicul superior.

Oamenii de stiinta estimeaza ca animalul, care avea un gat foarte lung, avea o lungime de circa 26 de metri si cantarea aproximativ 60 de tone.

"Cantarea cat 12 elefanti de Africa sau cat peste sapte Tyrannosaurus rex", cel mai cunoscut dinozaur, a explicat Kenneth Lacovara, de la Universitatea Drexel (Philadelphia, SUA), care a descoperit scheletul fosilizat in sudul Patagoniei, in Argentina.

De notat ca scheletul indica faptul ca dinozaurul nu isi terminase createrea atunci cand a murit.

In cadrul a patru campanii de sapaturi, intre 2005 si 2009, paleontologii au reusit sa gaseasca peste 70% din oseminte.

Astfel, cercetatorii au la dispozitie practic toate oasele membrelor anterioare si posterioare, printre care si un femur de 1,80 metri si un humerus.

Noul gigant a fost botezat Dreadnoughtus schrani, "dreadnought" insemnand "caruia nu ii e frica de nimic" in vechea engleza.

"Cu un corp de marimea unei case, cu greutatea unei turme de elefanti si coada deosebit de puternica, Dreadnoughtus trebuie ca nu se temea de nimic", a explicat Kenneth Lacovara.

"Dreadnougths" semnifica de asemenea un tip de armura dezvoltata la inceputul secolului trecut.

Termenul "schrani" aduce un omagiu antreprenorului Adam Schran care a sustinut cercetarile.

Patagonia este o regiune fertila pentru descoperiri paleontologice. In vremea dinozaurilor, regiunea era acoperita cu copaci de peste 15 metri inaltime, capabili sa asigure nevoile alimentare ale acestor giganti ierbivori.

In mai, paleontologii argentinieni au anuntat descoperirea unei mari cantitati de resturi fosile ale unui alt titanozaur care, potrivit acestora, ar putea sa fi cantarit peste 100 de tone si sa masoare 40 de metri. Comunitatea stiintifica internationala s-a aratat insa prudenta in aceste estimari.