Olandezii sunt cei mai inalti oameni de pe pamant, o performanta care se explica prin conditiile de mediu, dar si prin selectia naturala, sugereaza un studiu publicat miercuri de revista stiintifica britanica Royal Society, citata de AFP.

Inaltimea medie a unei olandeze este de aproape 1,71 metri iar cea a unui olandez 1,84 m. Dar lucrurile nu au stat la fel intotdeauna.

"Olanda are o istorie remarcabila in ceea ce priveste inaltimea locuitorilor", potrivit acestui studiu, care reaminteste ca olandezii erau cei mai scunzi europeni in secolul al XVIII-lea, cu o inaltime medie de circa 1,65 m.

In ultimii 150 de ani, olandezii au cunoscut o crestere in inaltime de 20 cm. In aceeasi perioada, americanii au castigat 6 cm, arata studiul condus de Gert Stulp, specialist in sanatatea populatiilor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care precizeaza ca inaltimea este in general ereditara.

"Talia mare a olandezilor este atribuita factorilor de mediu", constata studiul, care citeaza o buna alimentatie (in care se remarca un consum puternic de produse lactate) si accesul la servicii de sanatate.

Dar mediul nu explica totul. "Este posibil ca selectia naturala sa fi actionat in combinatie cu acest context de mediu pentru a favoriza o inaltime mare in randul olandezilor", arata acest studiu.

Pentru a intelege legatura dintre selectia naturala si inaltime, cercetatorii au analizat diferite date (situatia familiala, numarul de copii in viata, varsta la prima nastere etc.) plecand de la un esantion de peste 94.500 de oameni care au trait in nordul Olandei intre 1935 si 1967.

In aceste trei decenii, se remarca faptul ca persoanele care au avut cei mai multi copii sunt barbatii cu inaltime mare si femeile cu inaltime medie.

Astfel, barbatii cei mai fertili (masurand cu 7 cm mai mult decat inaltimea medie) au avut de 0,24 ori mai multi copii decat barbatii mai putin fertili (14 cm mai putin decat talia medie).

"Deoarece indivizii cu inaltime mare sunt susceptibili sa aiba mai multi copii care vor fi inalti la randul lor, atunci inaltimea medie a descendentilor risca sa fie mai mare decat cea a generatiei precedente", explica Gert Stulp, care precizeaza insa ca studiul sau nu se bazeaza pe analize genetice, in lipsa materialului disponibil.

In Statele Unite, femeile cu inaltime mica si barbatii cu inaltime medie sunt cei mai fecunzi, noteaza Gert Stulp.