Un vaccin experimental impotriva virusului Ebola s-a dovedit a fi 100% eficient intr-un studiu clinic efectuat pe teren, in Guineea, pe un esantion de peste 4.000 de persoane, au anuntat vineri coordonatorii studiului, potrivit AFP.

Epidemie de EbolaFoto: OMS

"Un vaccin eficient impotriva virusului Ebola este aproape la nivel global", a aratat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un comunicat de presa, vorbind despre un "avans foarte promitator."

Vaccinul VSV-ZEBOV, realizat de Merck si NewLink Genetics, a fost testat pe circa 4.000 de persoane care au avut contact apropiat cu un caz confirmat de Ebola si dupa 10 zile a aratat ca protejeaza 100%, informeaza Reuters.

Specialisti in sanatate din intreaga lume au descris rezultatele drept "remarcabile", aratand ca sunt un element care "schimba jocul".

"Credem ca lumea este pe punctul de a avea un vaccin anti-Ebola eficient", a aratat expertul OMS Marie Paule Kieny, la o conferinta de presa la Geneva.

Vaccinul ar putea fi folosit acum pentru a pune punct celei mai grave epidemii de Ebola din istorie, in care si-au pierdut viata, din decembrie 2013 pana acum, peste 11.200 de oameni din vestul Africii.

Acesta, dar si alte teste de vaccinuri au fost realizate cu viteza sporita , ca urmare a unui efort international enorm. Cercetatorii s-au grabit sa testeze potentiale terapii si vaccinuri cat timp virusul continua sa circule.

"Stiam ca este o cursa contra cronometru si ca testul clinic trebuia implementat in circumstantele cele mai dificile", arata John-Arne Rottingen, seful diviziei de control a bolilor infectioase din cadrul Institutului Norvegian pentru Sanatate Publica si presedintele grupului de coordonare a studiului.

Testul clinic din Guineea inceput pe 23 martie pentru a evalua eficacitatea si siguranta unei doze unice de VSV-ZEBOV, folosind o asa-numita strategie de "vaccinare a cercului", in care contactele apropiate ale unei persoane diagnosticate cu Ebola sunt imunizate - fie imediat, fie ulterior.

Pe masura ce datele au inceput sa apara, indicand o rata foarte mare de protectie in randul celor vaccinati imediat. Pe 26 iulie, cercetatorii au decis ca nu vor mai folosi strategie "intarziata", in conditiile in care incepuse sa devina evident ca sa ii lasi pe oameni sa astepte implica un risc inutil si lipsit de etica.

Testul se deruleaza in continuare, toti participantii fiind vaccinati imediat, si va fi extins sa includa persoanele cu varste intre 13 si 17 ani, si posibil copii cu varste intre 6 si 12 ani, a anuntat OMS.