Botanistii americani sustin ca o planta acvatica antica care crestea in Europa in urma cu peste 125 milioane de ani ar putea fi prima planta cu flori din lume cunoscuta, transmite BBC.

In cadrul studiului, cercetatorii au studiat peste 1.000 de fosile ale speciei Montsechia Vidalii. Aceasta semana cu o planta de apa obisnuita, insa avea fructe care contineau o singura samanta - caracteristica definitorie pentru o planta cu flori.

Cercetatorii spun ca aceasta crestea in lacurile spaniole in urma cu peste 125 milioane de ani.

"O 'prima floare' este, tehnic vorbind, un mit, ca si 'primul om'", arata botanistul David Dilcher in Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Insa in baza acestei analize, stim acum ca Montsechia este contemporana cu, daca nu mai veche decat, Archaefructus", o planta acvatica similara descoperita in China.

Fosilele de Montsechia Vidalii au fost descoperite cu peste un secol in urma intr-un depozit de calcar in Spania centrala si in muntii Pirinei.

Insa David Dilcher arata ca multe dintre fosile au fost interpretate gresit, pentru ca Montsechia Vidalii "nu dispune de 'parti florale' evidente precum petale si structuri producatoare de nectar pentru a atrage insecte".