Arheologii britanici au descoperit, in urma unor analize cu echipamente radar de penetrare in sol facute in apropiere de Stonhenge, mai multi monoliti din piatra despre care se crede ca ar fi facut parte din cel mai mare monument neolitic construit pe teritoriul Marii Britanii, scrie BBC.

Super-henge, monumentul neolitic descoperit in apropiere de StonhengeFoto: Captura YouTube

Stancile cu vechime de 4.500 de ani, unele dintre ele atingand o lungime de 4,5 metri, au fost descoperite la o adancime de circa 1 metru la Durrington Walls, iar monumentul a primit numele de Super-henge.

Arheologii estimeaza ca la vremea sa monumentul ar fi fost unul unic, de dimensiuni impresionante. Echipa Stonehenge Hidden Landscapes a creat o harta subterana a zonei in cadrul unui proiect desfasurat pe o perioada de 5 ani.

Cu ajutorul teledetectiei si a imagisticii geofizice, acestia au gasit dovezi ale circa 100 de stanci, fara a fi necesara dezgroparea lor.

Monumentul se afla la circa 3 km de Stonhenge, Wiltshire, si se crede ca ar fi fost un sit pentru ritualuri religioase.

Potrivit expertilor, este posibil ca monumentul sa fi incadrat izvoare care au secat ulterior si o vale uscata care duce la raul Avon.

Desi nu a fost excavat niciun element din piatra, expertii cred acestea ar fi fost taiata din blocuri de sarsen care se gasesc in zone.

Un singur bloc, cunoscut ca The Cuckoo Stone, a ramas in picioare in campul de langa Durrington Walls.

"Nu cred ca exista ceva asemanator in lume. Este complet nou iar scala este extraordinara", a declarat cercetatorul principal al proiectului Vince Gaffney de la Universitatea din Bradford.

"Prezenta a ceea ce par a fi blocuri de piatra inconjurand locul uneia dintre cele mai mari asezari neolitice din Europa adauga un capitol nou povestii Stonhenge", arata arheologul Nick Snashall.