Scanari la rezolutie inalta ale mormantului faraonului-copil Tutankhamon au dat la iveala pasaje catre doua camere ascunse, dintre care una ar putea fi mormantul reginei Nefertiti, sustine un arheolog britanic, citat de Reuters. In cazul in care ipoteza se dovedeste adevarata, descoperirea ar putea fi cea mai importanta din secolul acesta, clarificand o perioada din istoria Egiptului antic care a ramas plina de mister in pofida unui puternic interes international.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nefertiti, a carei frumusete regala a fost imortalizata printr-un bust vechi de 3.300 de ani aflat la ora actuala intr-un muzeu din Berlin, a murit in secolul al XIV-lea i.Hr.

Egiptologul britanic Nicolas Reeves a anuntat intr-o conferinta de presa organizata joi la Cairo ca el crede ca mausoleul lui Tutankhamon a fost ocupat initial de Nefertiti, regina despre care expertii cred ca i-ar fi fost mama vitrega. Potrivit arheologului britanic, cadavrul acesteia ar fi fost asezat in spatele unui perete despartitor unde a stat nederanjat timp de peste 3.000 de ani.

"Daca este adevarat, ne confruntam cu o descoperire care ar pune in umbra chiar si descoperirea lui Tutankhamon. Ar fi cea mai importanta descoperire din secolul al XXI-lea", le-a spus reporterilor ministrul egiptean pentru Antichitati, Mamdouh al-Damaty.

Reeves a explicat ca imaginile radar si cele termale ar putea arata daca sunt intr-adevar ascunse camere in spatele camerei funerare a faraonului Tut si ce at putea contine acestea. Damaty a adaugat ca urmatorul pas este realizarea de teste radar la fata locului, actiune care ar urma sa inceapa intr-un interval cuprins intre o luna si 3 luni.

Faraonul Tutankhamon a murit in jurul anului 1323 i.Hr. Mormantul sau intact a fost descoperit in 1922 in Valea Regilor de catre egiptologul britanic Howard Carter. Odata cu deschiderea mormantului, a fost descoperita si faimoasa sa masca funerara din aur.

Expertii incearca de multa vreme sa afle de ce mormantul lui Tutankhamon este mai mic decat cele ale altor faraoni si de ce forma sa se aseamana mai mult cu cea a mormintelor reginelor egiptene de la acea vreme.

Egptologii nu stiu unde a murit Nefertiti si unde a fost ingropata. pentru multa vreme expertii au crezut ca ar fi murit in timpul domniei sotului ei, sugerand ca ar putea fi ingropata in Amarna, unde in 1912 a fost descoperit bustul ei. Insa in ultima vreme, mai multi egiptologi, inclusiv Reeves, au ajuns sa creada ca Nefertiti i-a supravietuit sotului ei Akhenaton insa si-a schimbat numele in Neferneferuaten si este posibil sa fi domnit o perioada scurta in Egipt.