Cercetatorii au extras ADN dintr-un craniu vechi de 4.500 de ani, descoperit in zonele montane din Africa, iar o comparatie a materialului genetic cu cel apartinand africanilor de astazi ne arata cum stramosii nostri s-au miscat de pe un continent pe altul, scrie BBC. Rezultatele, publicate in revista Science, sugereaza ca in urma cu circa 3.000 de ani s-a produs un val migratoriu urias dinspre Eurasia catre Africa, lasand in urma o mostenire genetica.

ADNFoto: Genome.gov

Oamenii de stiinta cred ca in jur de 25% din ADN-ul africanilor moderni poate fi trasat pana la acest eveniment.

"Fiecare populatie din Africa pentru care avem date are o componenta considerabila de origine eurasiatica", a declarat dr. Andrea Manica, de la Universitatea Cambridge, unde s-a desfasurat studiul.

Genomuri antice din intreaga lume au fost pana acum secventiate, insa in cazul Africii acest lucru s-a dovedit dificil din cauza conditiilor de umezeala si temperatura care pot distruge ADN-ul fragil.

Genomul secventiat in cadrul studiului apartine unui vanator-culegator, cunoscut sub numele de omul Mota, care a trait in urma cu 4.500 de ani si ale carui ramasite au fost conservate intr-o pestera.

Un os situat mai jos de ureche s-a pastrat intact, astfel incat cercetatorii au reusit sa extraga ADN. Dr Manica a aratat ca acest os "este foarte dur si reuseste astfel sa impiedice bacteriile sa patrunda si sa distruga ADN-ul".

Informatiile obtinute astfel indica faptul ca omul Mota avea ADN pur african - stramosii sai nu plecasera niciodata din Africa.

Insa comparatia genomului omului Mota cu genomuri africane moderne indica faptul ca, la circa 1.500 de ani dupa moartea sa, formula genetica a continentului s-a modificat.

Studiile genetice au aratat ca, dupa marea migratie din Africa, care s-a produs in urma cu 60.000 de ani, unii oameni au revenit pe continentul african. Insa acest studiu arata ca in urma cu circa 3.000 de ani a existat o migratie mult mai mare decat se credea.

Agricultorii neolitici din vestul Eurasiei care, in urma cu circa 8.000 de ani, au adus agricultura in Europa, au inceput sa se intoarca in Africa.

"Stim acum ca acestia au corespuns probabil circa unui sfert din populatia care traia deja in Africa Orientala (la acea vreme - n.red.). A fost un reflux puternic, o miscare majora de persoane", a explicat dr Manica.

Este neclar ce anume a provocat aceasta migratie - posibil schimbarile din Egiptul Antic - insa ea a lasat o mostenire genetica.

"In mod destul de remarcabil, vedem ca in Etiopia in jur de 20% - deci o cincime - din genomul oamenilor care traiesc acum acolo sunt in realitate de origine eurasiatica, provin de fapt de la acesti fermieri", adauga dr. Manica.

"Insa merge mai departe de atat, pentru ca daca te duci in colturi ale Africii, pana in Africa Occidentala sau Africa Sudica, pana si populatiile despre care credeam ca sunt pur africane pot sa isi traseze 5-6% din genom pana la acesti fermieri eurasiatici", potrivit cercetatorului.

Intoarcerea eurasiaticilor a introdus material genetic nou in Africa. Genele stramosilor lor, modificate in urma incrucisarii cu cele ale neanderthalienilor, au fost apoi trecute africanilor si sunt vizibile si astazi.

"Este interesant sa descoperim acum ca pana si africanii sub-saharieni au un pic (0,3-0,7%) de origine neanderthaliana", arata dr. Carles Lalueza-Fox, de la zdin Barcelona, Spania, comentand cercetarea.