Un nou studiu examineaza care este impactul expunerii copiilor la factori cauzatori de stres de-a lungul copilariei acestora. Studiul a fost publicat ieri in jurnalul "Biology Letters" si reprezinta sursa deschizatoare de noi directii de cercetare in acest domeniu, noteaza sciencedaily.com.

Copilarie in mediu stresantFoto: captura Google

In cadrul studiului, doctorul Britt Heidinger, profesor in cadrul Universitatii Stiintelor Aplicate din Fargo, North Dakota si doctorul Mark Haussmann, de la Bucknell University din Lewisburg, Pennsylvania, analizeaza efectul pe care il are stresul parintilor asupra sanatatii copiiilor si arata ca expunerea la factorii de stres le accelereaza procesul de imbatranire: "Cand parintii sunt expusi la factorii de stres, durata de viata a urmarilor acestora este adesea redusa, dar de ce se intampla acest lucru nu ne este foarte clar," a declarat Britt Heidinger.

Cercetatorii considera, insa, ca un rol important in acest proces de imbatranire prematura il joaca telomerul. Iata o scurta caracterizare a telomerului in materialul video de mai jos:

In imaginea de mai jos, prezentata in studiul "Telomere dynamics may link stress exposure and ageing across generations", este marcata influenta pe care o are expunerea parintilor la factorii de stres asupra mostenitorilor genetici.

Aceste influente sunt atat directe, transmise genetic, cat si indirecte, prin factorii externi ce influenteaza pierderea telomerilor in timpul dezvoltarii copiilor.

"Este important sa intelegem modul in care stresul depistat la generatia parentala influenteaza dinamica telomerilor generatiilor urmatoare, pentru a identifica momentul in care are loc acest impract, precum si a face predictii asupra schimbarilor de mediu si cum acestea afecteaza existenta anumitor populatii de animale," a declarat Mark Haussmann.

"Avem dovezi ca atat la oameni, cat si la alte mamifere, precum si la pasari, expunerea la stresul parental are un impact negativ asupra dezvoltarii telomerilor descendenti ai acestora. Cu toate acestea, efectele negative pot varia intre diferitele statii de dezvoltare, precum si de la o vietate, la cealalta, iar ceea ce speram sa aflam in cercetarile noastre este ce anume cauzeaza aceste diferente," sustine Britt Heidinger.

Citeste si:

Materialul video de mai jos este inregistrarea prezentarii tinute de William H. Andrews, doctor in stiintele biomedicale, in cadrul conferintelor organizate de Ted.