La Muzeul American de Istorie Naturala din New York a fost expus scheletul celui mai mare dinozaur descoperit vreodata. Deoarece nu are o denumire stiintifica, expozantii i-au dat numele de "Titanozaur", acesta avand circa 40 de metri lungime si 20 de metri latime, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scheletul expus zilele trecute la New York este cel mai mare exponat de la muzeu, depasind chiar si Balena Albastra care detinea pana acum recordul. Creatura preistorica nu a incaput in cea mai mare incapere a cladirii, astfel ca o parte din gatul sau urias a fost scoasa afara pe usa de intrare in sala de expozitie.

Ramasitele animalului au fost descoperite la inceputul anilor 2000 de catre un agricultor din La Flecha, din regiunea Patagonia. Ulterior, fosilele au fost excavate de catre o echipa de paleontologi.

Titanozaurul era un erbivor imens care a trait in timpul Cretacicului tarziu, in padurile din Patagonia in urma cu 95-100 de milioane de ani. Oamenii de stiinta estimeaza ca animalul, al carui gat foarte lung masura aproximativ 26 de metri, avea o greutate de aproximativ 60 de tone.

"Cantarea cat 10 elefanti din Africa si cat sapte Tyrannosaurus rex, cel mai cunoscut dintre dinozauri", a declarat Kenneth Lacovara, profesor de paleontologie la Universitatea Drexel din Philadelphia, care a descoperit scheletul acestui animal in sudul Patagoniei, in Argentina.

In plus, scheletul arata ca animalul nu isi terminase perioada de crestere in momentul mortii sale.

"Este de departe cel mai bun exemplu pe care il avem dintre toate vietuitoarele uriase care au trait pe planeta noastra", a declarat Kenneth Lacovara.

In timpul a patru campanii de sapaturi, intre 2005 si 2009, paleontologii au reusit sa gaseasca peste 70% din schelet, cu exceptia oaselor capului. Acest procent este considerabil mai mare in comparatie cu cele pentru scheletele altor titanozauri descoperite in trecut.