Rata de nastere a gemenilor aproape ca s-a dublat in tarile dezvoltate in ultimii 40 de ani, pe fondul asistentei medicale oferite la procreare si a amanarii nasterii pentru varste mai inaintate, o crestere preocupanta in conditiile in care acesti copii sunt mai fragili, arata un studiu publicat luni si citat de AFP.

"Am trecut in revista toate statisticile starii civile in tarile care dispun de tablouri detaliate ale nasterilor si care fac disctinctie intre nasterile simple si nasterile multiple: gemeni, tripleti etc." din 1970 pana in 2012/2013/2014, de la caz la cas, a explicat Gilles Pison, profesor la Museul national de istorie naturala si cercetator asociat la Institutul national de studii demografice (Ined).

Dupa 35 de ani, poliovulatiile sunt frecvente la femei. In paralel, din ce in ce mai multe cupluri recurg la asistenta medicala pentru procreatie.

Pr Pison si colegii sai olandezi Christiaan Monden (Universitatea Oxford) si Jeroen Smits au constatat ca efectul acestei asistente este in medie de trei ori mai important decat cel al intarzierii nasterii in acest "boom al gemenilor" in baza de date din 32 de tari, in majoritate europene, dar si Australia, Canada, SUA, Noua Zeelanda etc.

In Japonia, efectul asistentei la nastere este de zece ori mai important decat nasterea la varste mai inaintate. In Ungaria si in Noua Zeelanda, efectele sunt egale.

"Intr-o tara din patru, rata nasterilor de gemeni a incetat sa creasca. Se constata un platou, urma de o reducere", arata Pison. Cu toate acestea, in trei din patru tari continua sa creasca, cum este cazul Frantei, a SUA sau al Marii Britanii.

"Nu stim daca aceasta crestere va continua, dar este din ce in ce mai mult perceputa drept o problema de sanatate publica", a subliniat cercetatorul. Deoarece nasterile de gemeni sunt mai riscante (intre alte riscuri - diabetul gestational si depresia post-natala pentru mama).

In plus, nasterile sunt deseori declansate iar gemenii se nasc adesea prematur, cu o rata de mortalitate mai mare.

In fata acestor riscuri, practica recomanda implantarea unui singur embrion.

Studiul a fost publicat in revista americana Population and Development.