Homeopatia este o “fundatura terapeutica”, scrie pe blogul prestigiosului British Medical Journal Paul Glasziou, profesorul universitar care a condus elaborarea raportului privind homeopatia realizat de Consiliul pentru Sanatate Nationala si Cercetare Medicala (NHMRC) din Australia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul a concluzionat ca “nu exista dovezi de incredere in urma cercetarilor pe oameni ca homeopatia a fost eficienta in tratarea seriei de boli luate in considerare”.

Glasziou spune ca a inceput cercetarea cu o atitudine deschisa, “curios daca acest tratament ar putea totusi sa functioneze’.

"Poate, poate … dar mi-am pierdut interesul dupa ce am studiat 57 de referate sistematice (asupra a 58 de boli), care contineau 176 de studii individuale si nu am gasit niciun efect convingator in afara de placebo", declara profesorul de la Universitatea Bond.

Acesta spune ca a fost surprins de gama de boli in care a fost testata homeopatia, inclusiv artrita reumatoida, radiodermatita, stomatita cauzata de chimioterapie si infectiile cu HIV: "Ce m-a socat a fost ca exista organizatii care promoveaza homeopatia pentru boli infectioase ca SIDA sau malaria din Africa".

Tinand cont de eficienta actuala a tratamentelor, afirma profesorul universitar, acestea mi se par niste "activitati foarte dubioase", justificand concluzia NHMRC ca "oamenii care aleg homeopatia si-ar putea pune sanatatea in pericol daca resping sau amana tratamentele pentru care exista dovezi solide privind siguranta si eficienta".

“Pot sa inteleg de ce Samuel Hahnemann - fondatorul homeopatiei - era nemultumit de practicile medicinei din secolul XVIII, precum luarea de sange si purgatia, incercand sa gaseasca alternative mai bune. Dar as spune ca el ar fi dezamagit de esecul colectiv al homeopatiei de a duce mai departe cercetarile sale inovatoare, continuand in schimb sa urmareasca o fundatura terapeutica”, mai scrie Paul Glasziou.