Un britanic ar putea deveni prima persoana din lume vindecata de HIV, cu ajutorul unei noi terapii dezvoltata de cercetatori de la cinci universitati britanice, scrie The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Barbatul de 44 de ani este una dintre cele 50 de persoane supuse unui tratament experimental, destinat sa vindece boala chiar si in starea latenta.

Oamenii de stiinta au declarat The Sunday Times ca in prezent virusul este complet nedectabil in sangele pacientului si ca, daca ramane asa, este vorba prima vindecare completa.

„Studiem posibilitatea reala a vindecarii HIV. Este o provocare uriasa si suntem intr-o faza incipienta, dar progresele sunt remarcabile”, a declarat Mark Samuels, director al biroului Infrastructura pentru Cercetare Clinica al Institutului National pentru Cercetare in Sanatate.

Tratamentul experimental este desfasurat de cercetatori de la Universitatile Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London si King's College London.

HIV este dificil de tratat deoarece tinteste sistemul imunitar, afectand ADN-ul celulelor T astfel incat acestea nu numai ca ignora boala, ci se transforma in uzine virale, ce reproduc virusul.