Broasca raioasa se afla intr-un mare declin in mare parte din Marea Britanie si are nevoie de o protectie mai buna, spun ecologistii. Datele adunate de voluntari, arata ca numarul acestora a scazut cu doua treimi din 1980, informeaza BBC.

Aceste broaste sunt des intalnite in mediul rural din UK, iar acum se afla pe punctul de a se califica pentru protectie ca specie vulnerabila, arata un studiu.

Factorii care duc la scaderea numarului acestora este reprezentat de explozia urbana si fragmentarea habitatului.

Silviu Petrovan, care reprezinta asociatia caritabila "Froglife", a declarat ca datele au fost adunate de la broastele raioase de pe drumuri. La inceputul anilor '70, voluntarii au decis sa mute aceste broaste de pe drumurile aglomerate.

"Datele noastre arata ca sute de mii de broaste raioase au disparut din mediul rural al UK, in ultimii 30 de ani", a mai spus Silviu.

Sud-estul Angliei a suferit cea mai mare pierdere a acestei specii. Numarul acestora a scazut, de asemenea, si in regiunea Wales.

Zonele din centrul si nordul Angliei, dar si Scotia, se confrunta si ele cu probleme mari.

In estul Angliei, numarul acestora a mai crescut din 2005, dar nu suficient incat sa acopere pierderile.

Petrovan a mai spus ca aceasta conservare tinde sa se concentreze pe speciile rare, ceea ce inseamna ca peste multe alte specii se va trece cu vederea.

"Noi stim ca o multime de specii de fluturi comuni au suferit un declin cu adevarat important, la fel si o multime de pasari care traiesc pe terenurile agricole", a spus acesta.

"Noi nu am avut, de fapt, suficiente date despre anfibieni si de aceea, acest set de date este deosebit de interesant. El arata ca amfibienii comuni, cum ar fi raioasele, au avut de suferit profund in ultimele trei decenii."

Paul Edgar, senior specialist in reptile si amfibieni, de la Agentia Guvernamentala de Conservare Natural England, a spus ca broasca raioasa a fost, "din pacate, un trend descendent".

"Acest lucru se datoreaza, partial, fragmentarii habitatului si deci, intelegerea si atenuarea efectelor acestei probleme este vitala" , a mai adaugat el.

"Trebuie sa continuam sa construim habitate de calitate, in stransa legatura cu peisajul, daca dorim sa oferim acestei specii oportunitatea de a se recupera."

O scadere similara a acestei specii a fost descoperita si in Elvetia.

Dr Benedikt Schmidt de la Universitatea din Zurich a declarat ca este trist ca o specie candva comuna sa devina atat de rar intalnita.

"Nu stim ce anume cauzeaza acest declin", a mai adaugat acesta.