​Arheologii spun ca felul in care razboinicii din lut ai Armatei de Teracota ai Chinei au fost conceputi, sugereaza un contact foarte apropiat intre est si vest, cu 1.500 de ani dupa Marco Polo. Mestesugarii greci se pare ca au fost cei care au inspirat la crearea celor mai faimoase sculpturi din China, facute vreodata- cei 8.000 de soldati ai Armatei de Teracota si care au vegheat mormantul primului imparat al Chinei pentru mai bine de 2.000 de ani.

Armata de TeracotaFoto: Wikipedia

Arheologii si istoricii care cerceteaza acesti razboinici spun ca, in acest moment, cred ca aspectul uimitor de realist al figurinelor a fost influentat de sosirea in China a grecilor antici, iar sculptorii greci au mers acolo special pentru a-i invata pe chinezi arta sculpturii, informeazaThe Guardian.

Li Xiuzhen, o arheoloaga senior al sitului, a declarat ca descoperirile recente, inclusiv cea a ADN-ului antic European, recuperat din sit-ul din provincia Xinjian si care dateaza de pe vremea primului imparat, a rasturnat gandirea traditionala cu privirea la nivelul contactului dintre Asia si Europa, cu peste 1.500 de ani dupa faimosul Marco Polo.

"Avem acum dovezi ca a existat un contact strans intre primul imparat al Chinei si Vest, inainte de a se deschide Drumul Matasii. Acest lucru s-a intamplat mult mai devreme decat am crezut. Acum credem ca Armata de Teracota, acrobatii si sculpturile din bronz gasite in sit au fost inspirate de sculptorii greci din antichitate", a declarat aceasta.

Lukas Nickel, lider al Universitatii de istorie si arta asiatica din Viena si unul dintre membrii echipei care lucreaza la istoria figurinelor a spus ca: "Imi imaginez ca un sculptor grec a fost la acest sit pentru a-i antrena pe localnici."

Armata de Teracota, descoperita in gropile din Xi’an a fost descoperita in 1974 de catre un fermier si care a fost uimit sa vada o fata umana care se holba la el din mijlocul livezii de varza. Multe alte gropi in care se aflau figurine ale soldatilor au fost descoperite, dar cele mai vechi dintre ele sunt foarte mici si bine stilizate. Figurinele din Xi’an, aparatoare ale lui Qinshihuang, primul imparat al Chinei, infatiseaza soldati cu arme, cai si care de razboi sunt sculptate in marime naturala si sunt realizate in detalii extraordinare. De la coafuri la armuri, totul este lucrat exceptional.

Descoperirile facute in siturile estice si vestice arata amploarea comertului timpuriu. Drumul Matasii cu caravanele sale si posturile de comert a fost stabilit, in mod oficial, in timpul dinstiei Han din secolul al treilea, dar multe dintre aceste rute comerciale sunt chiar mai vechi.

Istoricii chinezi au inregistrat si sosirea comerciantilor romani, care au aparut pe vremea imparatului Augustus.

Noile descoperiri vor fi prezentate intr-un documentar numit "Cele mai mare mormant de pe Pamant", relaizat de BBC si National Geographic. Acesta va fi prezentat pe canalul BBC Two pe data de 16 octombrie.