Cercetatorii de la Department of Energy's Oak Ridge National Laboratory (ORNL) din SUA au descoperit, accidental, un proces care poate transforma dioxidul de carbon (CO2) direct in etanol. In timp ce procesul folosit este putin probabil sa fie adoptat la scara larga, cercetarea ar putea ajuta la dezvoltarea lumii combustibililor fosili, informeaza Inverse.

Procesul actual foloseste un amestec intre diferiti catalizatori- carbon, cupru si azot- si nanotehnologie, care asigura producerea materialului dorit. Adam Rondinone de la ORNL spune ca oamenii de stiinta "incercau sa studieze pasul initial al producerii unei reactii propuse", atunci cand, sprea surprinderea lor, catalizatorul a facut totul pe cont propriu.

A fost o surpriza placuta, intrucat oamenii de stiinta efectiv au inversat poluarea. "Luam doxid de carbon, un produs rezidual de ardere si ghidam reactia in sens invers, cu o selectivitate foarte mare la un combustibil util", a spus Rondinone.

"Etanolul a fost o surpriza- este extrem de dificil sa treci din dioxid de carbon direct la etanol cu un singur catalizator."

Cu toate acestea, exact acest lucru s-a intamplat.

Descoperirea vine in momentul in care lumea se straduieste sa gaseasca alternative pentru combustibili fosili, care nu se confrunta cu probleme serioase. Energia solara se afla in frunte in aceasta cursa, datorita eforturilor depuse de companii precum Tesla, dar etanolul este, de asemenea, popular.

Asta pentru ca etanolul produce emisii mai scazute decat benzina, potrivit Departamentului de Energie din SUA, chiar daca cele doua sunt amestecate. Folosirea de CO2 pentru a crea in mod direct etanol, cu cantitati mici de energie si materiale cu preturi scazute, este echivalentul ecologic al conversiei din plumb in aur.

Intr-un articol publicat in septembrie in Chemistry Select, cercetatorii au concluzionat ca, folosind o astfel de setare, "supra-potentialul se opune, probabil, viabilitatii economice pentru acest catalizator." Altfel spus, acest proces nu este suficient de eficient pentru a multumi afacerile.

Cercetatorii au afirmat ca inca exista speranta. "Procesul ar putea fi utilizat pentru a stoca excesul de energie electrica generata de surse variabile de energie, cum ar fi cea eoliana sau cea solara", pentru a produce etanol, atunci cand este posibil. Impactul combinat al trecerii la energia obtinuta din surse regenerabile si utilizarea productiei pentru a crea un combustibil mai bun decat benzina (cum ar fi etanolul) ar putea fi substantiale, presupunand ca acest sistem este adoptat la scara larga de catre consumatori si intreprinderi.

Mai mult decat atat, cercetatorii intentioneaza sa "imbunatateasca rata globala de productie si sa studieze in continuare proprietatile si comportamentul catalizatorului".