In perioada 4 - 27 octombrie, in cadrul expozitiei de fotografie ”Orhideele salbatice ale Romaniei” deschisa in Centrul de Educatie Ecologica din incinta Gradinii Botanice ”D. Brandza”, puteti vedea aproape toate orhideele din Romania. Paulina Anastasiu, director Gradina Botanica ”Dimitrie Brandza” explica intr-un interviu HotNews care diferenta intre orhideele salbatice si cele de apartament si care este mesajul principal al expozitiei.

Paulina Anastasiu, director Gradina Botanica "Dimitrie Brandza"Foto: Hotnews

Vezi interviul integral aici:

Vorbiti-ne, va rugam, despre orhideele salbatice din Romania. Cat de insemnate sunt ele in lumea vegetala si care sunt diferentele dintre orhidee si restul plantelor in general?

Familia orhideelor este foarte numeroasa, are peste 22.500 de specii in toata lumea. Orhideele apartin clasei Monocotiledonate si sunt considerate a fi cele mai evoluate plante cu flori, intrucat au un mecanism foarte interesant de reproducere. Practic, ele au co-evoluat odata cu insectele, iar insectele sunt cele care le ajuta sa aiba urmasi. Nu numai insectele,ci si ciupercile, pentru ca samanta, pentru a germina, are nevoie de o legatura speciala cu ciupercile, pentru a forma plante noi.

In flora Romaniei sunt aproximativ 70 de taxoni de orhidee si permanent se descopera specii sau hibrizi noi, ceea ce este foarte interesant. Daca unii isi imagineaza ca nu mai e nimic nou de descoperit in aceasta lume a plantelor cu flori, iata ca botanistii romani, prin cercetarile pe care le fac in teren, descopera permanent noi si noi specii sau hibrizi. Aceste orhidee sunt mai mult sau mai putin cunoscute publicului larg, multi oameni nu stiu de fapt ca avem orhidee in flora tarii noastre si afla acest lucru cu surprindere. Multi asociaza orhideele cu padurile acelea tropicale, cu speciile exotice in general.

In ce zone si in ce tipuri de habitate, la ce altitudini, regasim aceste zeci de specii de orhidee salbatice in Romania?

Orhideele sunt raspandite, in tara noastra, din zonele joase pana in zone foarte inalte, chiar la peste 2.000m. Le gasim in pajisti, in padure, in locuri mlastinoase, in special mlastini acide, pe marginea apelor curgatoare, deci au o ecologie destul de diversa.

Care sunt principalele amenintari pentru aceste orhidee? Inteleg ca sunt plante destul de firave, periclitate din punct de vedere al protectiei habitatelor...

Intr-adevar, orhideele sunt printre cele mai periclitate specii la nivel mondial, nu doar in tara noastra. De altfel, toate speciile de orhidee sunt incluse intr-o conventie internationala, conventia CITES, care interzice comercializarea speciilor care provin din natura, din salbaticie. Prin urmare, tot ceea ce se vinde si este disponibil pe piata trebuie sa provina din cultura: hibrizi, varietati cultivate si produse in industrie, in mari sere.

Spuneti-ne mai multe despre traditia expozitiilor la Gradina Botanica, dar si despre aceasta expozitie in special. Cine sunt cei care expun fotografii?

Expozitia de fotografie “Orhideele salbatice ale Romaniei”, deschisa in aceasta perioada, face parte dintr-o serie de expozitii pe care noi le organizam la Gradina Botanica, in vederea educatiei ecologice, pentru protejarea mediului. Avem aceasta preocupare de peste 15 ani, organizam deseori activitati, ateliere de lucru, dar si astfel de expozitii, in care mai ales tinerii pot cunoaste diversitatea floristica a Romaniei, problemele cu care se confrunta plantele si habitatele lor, pot cunoaste plantele rare, dar si plantele care ne pot produce neajunsuri – ma refer la o expozitie de plante invazive, organizata anul trecut tot la Gradina Botanica.

Anul acesta, expozitia foto de orhidee are ca autori un grup de iubitori de orhidee, entuziasti, printre ei aflandu-se un singur botanist (Corina Ardelean din Timisoara), in rest ceilalti nu au legatura cu botanica la modul profesionist. Ceea ce ii uneste insa este dragostea aceasta fata de minunatiile naturii numite orhidee: Nora de Angelli (fotograf si regizor de filme documentare), Mihai Bobocea (economist), Alin Bradeanu (medic neurolog) si Gabriel din Mangalia (fotograf specializat in Flora Dobrogei).

Cat de mare este de fapt aceasta comunitate a iubitorilor de orhidee de la noi?

Comunitatea orhidofililor din Romania nu este din pacate foarte numeroasa, spre deosebire de ceea ce se intampla in vestul Europei, unde sunt foarte multi cei care sunt iubitori si fotografi de orhidee si chiar buni cunoscatori ai subtilitatilor taxonomice ale acestei familii. Acolo, ei sunt organizati in societati, au intalniri, cine stie, poate si la noi acest lucru se va intampla cat de curand. La noi, cu siguranta vorbim de o comunitate mult mai redusa, mult sub 100 de oameni preocupati de acest subiect.

Cum credeti ca poate influenta deschiderea acestei expozitii interesul publicului larg pentru orhidee?

Eu sper ca prin aceasta expozitie vom face in primul rand cunoscuta aceasta familie la nivelul vizitatorilor nostri. Ei vor avea ocazia sa afle ca avem orhidee salbatice, care cresc spontan in flora Romaniei, ca nu sunt putine, ca unele dintre ele sunt fascinante prin aspectul, dar si biologia lor. De asemenea, dorim sa sensibilizam publicul vizitator la problemele pe care le au aceste specii, pentru ca, spuneam mai devreme, ele sunt periclitate. De ce anume? In primul rand, vorbim de pierderea habitatelor. Habitatul orhideelor se diminueaza pe zi ce trece. Pajistile in care cresc orhidee, mai ales in zona montana, sunt supuse unor diferite tipuri de presiuni, de la abandon si pana la utilizarea lor in exces. Schimbarile climatice influenteaza de asemenea prezenta, existenta orhideelor in diferite habitate.

Vorbeati de abandon – acesta presupune lipsa exploatarii rationale a pajistii, ma refer la cosit?

Da, exact asta vroiam sa spun si am in minte si un exemplu: Poiana Stanii Regale din Sinaia, care de ceva ani, desi este rezervatie naturala si acolo ar trebui sa se intample lucruri pozitive, acolo nu se mai coseste si ne asteptam ca numarul de orhidee sa fie din ce in ce mai redus. De fapt, cei care mergem acolo an de an am observat deja lucrul acesta: specii pe care le vedeam odinioara nu mai reusesc sa iasa la suprafata din cauza altor plante care le sufoca. Inclusiv are loc acolo un proces de degradare a biodiversitatii (in termeni stiintifici – ruderalizare), sunt plante care ar trebui sa se regaseasca doar pe marginea drumurilor...

Pasunatul excesiv cum influenteaza ciclul de viata al orhideelor?

E destul de dificil de explicat... Deteriorarea, schimbarea conditiilor de sol, pH-ul, toate influenteaza germinarea si cresterea acestor orhidee. De asemenea, eroziunea accentuata, care este specifica zonelor alpine inalte: mergeti pe platoul Bucegilor, unde ar trebui sa gasim mai multe specii de orhidee. Acolo intalnim un proces de eroziune avansat, faptul ca sunt atat de multe carari in zona platoului duce la lipsa locurilor fizice in care plantele respective ar putea sa creasca.

Care este diferenta dintre o orhidee salbatica si una “de apartament”?

Orhideele “de apartament” sunt produse in sere industriale, de cele mai multe ori sunt sterile, nu mai au partea reproducatoare, acest lucru se realizeaza cu scopul selectionarii altor calitati ale florilor. Orhideele din apartamentele noastre, pe care le luam din piata sau din magazine, au de obicei o perioada lunga, chiar foarte lunga de inflorire. Nu acelasi lucru se intampla cu orhideele salbatice, acestea infloresc cateva zile, pana sunt polenizate, dupa care incet-incet, se ofilesc. In momentul in care a avut loc fecundatia si este asigurata mai departe premiza formarii semintelor, floarea si-a terminat rostul si atunci se ofileste. Practic, inflorirea in natura dureaza mult mai putin.

Ar mai fi o diferenta intre orhideele din flora tarii noastre si orhideele exotice. De obicei, plantele de la noi sunt cu flori mici, chiar daca fascinante ca si culoare, forma a labelului, trebuie sa te apleci putin asupra lor ca sa sesizezi aceste lucruri interesante – si asta in timp ce orhideele exotice ne ofera flori mari, care pot fi usor observate. Intr-un fel, acesta este si un avantaj pentru orhideele salbatice de la noi, pentru ca cele mai multe raman neobservate si in felul acesta sunt salvate de la culegere si distrugere. Ma gandesc acum in principal la Cypripedium calceolus (denumita popular “Papucul doamnei”), una dintre cele mai mari orhidee din Europa. Tocmai pentru ca are o floare mare, frumoasa, care atrage, ea este la risc – la noi, in mod gresit, dragostea de flori este inteleasa prin culegere, aducere in casa, practica ce duce la diminuarea populatiei de Papucul doamnei, cu pericol de extinctie.

Am putea face o comparatie intre o orhidee presata intr-o carte cu un animal inchis in cusca?

Mai rau de atat, pentru ca o orhidee presata intr-o carte este o orhidee moarta. Un animal intr-o cusca inca mai este viu, o vreme... Nu, orhideele nu ar trebui culese si in niciun caz nu ar trebui aduse intr-o carte. Trebuie sa invatam sa le privim, eventual sa le fotografiem, acolo, in natura.

Aici, in Gradina Botanica, ce orhidee salbatice putem admira? Din flora tarii sau exotice?

In zona salbatica, neamenajata, a Gradinii Botanice, avem doua specii de orhidee autohtone, care ne rasfata pe noi si pe vizitatorii nostri in fiecare primavara, e vorba despre Cephalanthera damasonium si Epipactis helleborine. Orhidofilii care expun in cadrul expozitiei au descoperit insa ca am avea si o a treia specie, pe care urmeaza sa o dezvaluie cat de curand. Sunt mai cercetatori decat noi :)

In serele Gradinii Botanice, insa, vizitatorii nostri pot cunoaste o serie de specii de orhidee exotice. Aici pot vedea vanilia (Vanilla planifolia), pot vedea specii de Vanda, care este o orhidee frumoasa, ca sa dau cateva nume mai cunoscute. In rest, as zice ca sunt nume stiintifice, care nu sunt asociate cu nume populare, asa ca nu are rost sa le enumar aici – dar sunt numeroase in serele Gradinii.

Cu alte cuvinte, daca vrem sa vedem orhidee in Gradina Botanica, trebuie sa venim primavara pentru speciile autohtone, iar pentru celelalte, cand?

Pentru Cephalanthera damasonium trebuie venit in luna mai, pentru cele din genul Epipactis in luna iunie, iar pentru cele din sera se poate veni oricand, pentru ca permanent sunt specii inflorite.

Revenind la expozitie: care este principalul mesaj pe care aceasta expozitie ar trebui sa il transmita publicului roman pasionat de flora si biodiversitate?

In primul rand, mesajul este ca da, avem orhidee, aveti ocazia sa le cunoasteti, o ocazie rara, pentru ca in natura este foarte greu sa le intalnesti pe toate deodata. Sunt botanisti care ajung foarte greu sa vada aceste specii in natura, sunt botanisti care poate se vor sfarsi fara sa fi vazut unele dintre orhidee, sunt specii care infloresc foarte rar, la cativa ani o data, sau sunt specii mici, greu observabile, nu cunoastem bine habitatul lor sau perioada de inflorire si raman fara sa le descoperim. Prin urmare, este o ocazie unica, zic eu, sau in orice caz, prima de pana acum, ca vizitatorii sa vada aproape toate orhideele Romaniei, adunate la un loc.

Expozitia de fotografie ”Orhideele salbatice ale Romaniei” este deschisa publicului intre 4 si 27 octombrie 2016 (zilnic intre orele 10:00-16:00), in cadrul Centrului de Educatie Ecologica din incinta Gradinii Botanice ”D. Brandza” (Soseaua Cotroceni nr. 32)