O adolescenta care suferea de o forma rara de cancer a castigat, cu putin timp inainte de a muri, o victorie fara precedent in justitia britanica: dreptul de a fi criogenizata, in speranta ca medicina viitorului o va putea readuce la viata si vindeca, scrie AFP.

Decizia luata in octombrie de judecatorul Peter Jackson de la Inalta Curte din Londra nu a fost facuta publica decat vineri, in conformitate cu dorinta tinerei, care a cerut si respectarea anonimatului sau.

Intr-o scrisoare adresata judecatorului, fata, atinsa de o forma rara de cancer, l-a rugat sa ii de sansa sa "traiasca mai mult".

"Am doar 14 ani si nu vreau sa mor dar stiu ca voi muri. Cred ca faptul de a fi crio-conservata imi ofera o sansa de a fi ingrijita si de a ma trezi, chiar daca in mai multe sute de ani".

Dorinta adolescentei a creat un conflict in familie, in conditiile in care tatal, divortat de mama, s-a opus.

In cursul ultimilor 8 ani de viata, tanara nu a avut niciun contact fata in fata cu tatal sau, care si-a exprimat temeri legate de costul si consecintele proiectului fetei sale.

"Chiar daca tratamentul reuseste si este readusa la viata in, sa spunem, 200 de ani, ea ar putea sa nu aiba niciun apropiat in jurul ei si sa nu isi aduca aminte de nimic", a spus tatal, in fata judecatorului, pentru ca in final, insa, sa ajunga la o pozitie mai apropiata de dorinta fetei sale.

Din cauza starii precare de sanatate, tanara nu a putut asista la audieri. Corpul sau a fost trasferat in Statele Unite intr-un institut specializat in criogenizare.

In cererea sa, adolescenta cerea justitiei sa ii dea mamei sale toate puterile pentru a lua deciziile legate de ramasitele sale.