Un gel care poate actiona la fel ca alternativa - vasectomia reversibila - a fost testat pe maimute si s-a dovedit a avea 100% succes pe termen lung, fiind, astfel, un contraceptiv 100% de incredere pentru barbati, potrivitiflscience.com.

Produsul, numit Vasalgel, a fost testat, anterior, pe iepuri. In urma succesului inregistrat in urma testelor efectuate pe maimute, cercetatorii spera ca, pe viitor, acesta sa reprezinte o optiune alternativa vasectomiei pentru barbati. Studiul este publicat in revista Basic and Clinical Andrology.

Vasalgel este un gel non-toxic si non-hormonal care trebuie injectat in tuburile transportatoare de sperma. Gelul umple cavitatile interioare ale tuburilor si actioneaza asemanator unei bariere in calea spermatozoizilor.

Testele anterioare efectuate pe iepuri au aratat ca procedura poate fi usor reversibila, prin dizolvarea gelului cu ajutorul ultrasunetelor.

"Vasalgel promite o alternativa reala la vasectomie, intrucat cercetarile efectuate au demonstrat ca produsul este reversibil. Desi este posibil sa inversezi o vasectomie, este o procedura dificila din punct de vedere tehnic si pacientii se confrunta, adesea, cu rate foarte scazute de fertilitate in urma procesului", a declarat autorul principal al studiului, Catherine VandeVoort.

Vasalgel nu afecteaza producerea de hormoni, astfel ca efectele secundare nu ar trebui sa fie o problema. De asemenea, spre deosebire de vasectomie, gelul ar trebui sa fie usor de eliminat din organism. Acest lucru nu a fost, insa, testat si pe maimute.

Fundatia Parsemus, o organizatie non-profit care a finantat aceasta cercetare, planuieste sa inceapa studiile pe oameni cat mai curand posibil.