Maratoanele pot dauna sanatatii, avertizeaza oamenii de stiinta, dupa ce un studiu a aratat ca 80% dintre concurenti sufera de probleme cu rinichii din cauza dezhidratarii, scrie The Telegraph.

Maratonul din LondraFoto: Agerpres/AP

Cercetatorii arata ca, desi rinichii isi revin complet dupa doua zile de la cursa, rezultatul studiului starneste ingrijorare in ceea ce priveste impactul pe termen lung, intr-un moment in care maratoanele devin tot mai populare.

Studiul a fost publicat de American Journal of Kidney Diseases.

Studii anterioare aratasera ca activitatii deosebit de extenuante - precum antrenamentele militare - in climate calduroase pot afecta rinichii, dar nu se stiau prea multe despre efectele asupra unui alergator de maraton.

O echipa condusa de profesorul Chirag Parikh, de la Universitatea Yale din SUA, a studiat un grup de participanti la maratonul Hartford din 2015.

Au fost prelevate mostre de sange si de urina inainte si dupa maraton. De asemenea, au fost analizati o serie de indicatori precum nivelul creatininei serice si proteinele in urina.

Oamenii de stiinta au descoperit ca 82 % dintre alergatori prezentau simptomele fazei 1 a insuficientei renale acute.

Prof Parikh a aratat ca studiul a indicat si schimbari in modul de functionare a inimii in cazul alergatorilor de maratoane. "Trebuie sa investigam mai mult", a precizat acesta.