Un nou studiu subliniaza cum diferite forme de lauda pot promova incurajare pozitiva, in timp ce altele se pot intoarce impotriva, prin promovarea nesinceritatii, scrieIFL Science.

Copil citindFoto: Asociatia Curtea Veche

Potrivit unei serii de doua studii realizate de catre cercetatorii de la Institutul Ontario pentru Studii in Educatie, de la Univeristatea din Toronto, copiii laudati pentru ca sunt inteligenti au o tendinta mai mare de a fi nesinceri si de a trisa, in speranta de a-si mentine imagina pozitiva.

Primul studiu a strans un grup de copii, cu varste cuprinse intre trei si cinci ani, sarcina acestora fiind reprezentata de un joc de ghicit. Daca acestia raspundeau corect, jumatate dintre acestia erau laudati, prin afirmatia "Esti atat de inteligent". Ceilalti copii erau erau stimati pentru cum au indeplinit sarcina, prin replica "Te-ai descurcat foarte bine de aceasta data".

Aceasta schimbare subtila in ceea ce era accentuat a fost suficienta pentru a influenta modul in care copii si-au perceput activitatea.

Oamenii de stiinta au parasit camera si le-au solicitat copiilor sa promita ca nu vor trisa, uitandu-se la raspunsuri. Privindu-i cu ajutorul unei camere de filmat, au aflat ca acei copii care au fost laudati pentru faptul ca erau inteligenti au fost mai tentati sa actioneze incorect si sa se uite la raspunsuri.

Al doilea experiment, publicat in "Stiinta Dezvoltarii", a plecat de la o premisa similiara. Cercetatorii le-au spus anumitor copii ca au reputatia de a fi inteligenti. Aceasta forma de lauda a fost asociata cu o tendinta mai crescuta de a trisa.

"Lauda este mai complexa decat pare", a declarat co-autorul studiului, profesorul Kang Lee de la Institutul Jackman pentru Studiile despre Copii.