​"Ce factori iau medicii cardiologi in considerate atunci cand evalueaza riscul infarctului miocardic in randul pacientilor?", intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii, conformnytimes.com.

Bolile de inimaFoto: Google

Medicii analizeaza o serie de factori pentru a evalua riscul declansarii atacului de cord sau al accidentului vascular cerebral. Printre acesti factori se numara varsta, sexul, colesterolul total si nivelul de HDL (colesterol bun) si LDL (colesterol rau) din organism. Alti factori includ tensiunea arteriala crescuta, diabetul si fumatul.

Desi nivelul de colesterol rau din organism este unul dintre aspectele centrale ce determina riscul declansarii bolilor cardiace, recomandarea unui tratament din care fac parte medicamentele pe baza de statine - ce scad nivelul de colesterol din organism - este facuta in urma examinarii tuturor factorilor de risc asociati afectiunilor cardiace, declara Dr. Robert Eckel, fostul presedinte al organizatiei The American Heart Association.

De asemenea, greutatea, programul de activitate fizica si dieta alimentara joaca un rol central in declansarea afectiunilor cardiace, desi aceste aspecte nu sunt de obicei incluse in programele online ce calculeaza riscul cardiovascular.

Unele aplicatii online pentru calcularea riscului cardiovascular au fost criticate pentru supraestimarea rezultatelor, insa acestea reprezinta un instrument util cata vreme pacientii isi efectueaza periodic analizele pentru identificarea nivelului de colesterol si isi masoara tensiunea arteriala.

Estimarea gradului de risc poate fluctua semnificativ chiar si numai in baza unui singur factor, dintre cei mentionati mai sus.

Spre exemplu, daca o femeie in varsta de 60 de ani are un nivel ridicat de colesterol LDL, fara sa sufere de alte probleme de sanatate, aceasta va avea un risc scazut pentru a suferi de atac de cord sau accident vascular cerebral in urmatorii 10 ani.

In schimb, un barbat ce indeplineste aceleasi conditii ar avea un risc considerabil crescut pentru atacul de cord si bolile cardiace.

Cu toate acestea, daca riscul pentru aparitia bolilor cardiace, evaluat pe o durata de 10 ani, este de 9%, pacientul trebuie sa urmeze un tratament medicamentos pentru managementul bolii.

Conform recomandarilor medicale actuale, este indicat ca pacientii nondiabetici cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care au un risc de boli cardiovasculare mai mare de 7,5%, sa urmeze un tratament medicamentos pe baza de statine.

Citeste si: