Un cimpanzeu, calm, strange o gramada de pietre inainte de deschiderea gradinii zoologice in care este inchis, iar in momentul in care primii vizitatori apar devine brusc agitat si incepe sa arunce cu pietre in oameni. Oamenii de stiinta sustin ca este vorba de un act premeditat care dovedeste ca anumite animale sunt capabile sa anticipeze viitorul, la fel cum o fac oamenii, relateaza AFP, citand un studiu al cercetatorilor suedezi.

Cercetatorii au observat timp de un deceniu un cimpanzeu care strangea linistit pietrele, le cioplea pentru a capata o forma de disc, dupa care le arunca in directia vizitatorilor.

Aceste fapte dovedesc fara urma de indoiala ca cimpanzeii sunt capabili, la fel ca si oamenii, sa anticipeze evenimente viitoare, explica autorii studiului, publicat in revista Current Biology in 9 martie.

"Aceste observatii arata, de o maniera convingatoare, ca verii nostri de sange anticipeaza viitorul intr-o maniera foarte complexa", a declarat Mathias Osvath, de la Universitatea Lund.

Potrivit acestuia, "animalele au, probabil, propria lume interioara, la fel ca si oamenii care trec in revista, in mintea lor, episoade din viata trecuta si se gandesc la zilele care vor veni".

Desi oamenii de stiinta au observat un numar mare de cimpanzei, atat in libertate cat si in captivitate, pana in prezent era greu de spus daca animalele reactioneaza la o nevoie imediata sau anticipeaza un obiectiv indepartat ca orizont de timp, explica autorii studiului.

Spre exemplu, cand un cimpanzeu rupe o ramura de copac pentru a culege termite sau folosesc pietre pentru a sparge nuci, se poate invoca argumentul nevoii imediate, mai degraba decat cel al unei actiuni planificate.

De aceea, cazul cimpanzeului inchis in gradina zoologica devine relevant, pentru ca este clar ca aici nu avem de-a face cu o nevoie imediata, ci cu un act planificat.

Animalul ramane foarte calm in momentul in care strange si ciopleste pietrele, dar devine extrem de agitat atunci cand arunca 'proiectilele' in directia vizitatorilor.