Tiparele de migratie ale rechinului somnoros au intrigat timp de decenii biologii marini, dar studii recente au reusit sa explice in sfarsit unde se ascunde, timp de jumatate de an, al doilea peste ca marime din lume - rechinul somnoros, potrivit unui studiu citat de CNN.

"Rechinul somnoros poate fi cu usurinta observat in apele de suprafata pe perioada lunilor de vara si de toamna, dar disparitia sa in perioada iernii a reprezentat o mare sursa de dezbtare din momentul in care un articol publicat in 1954 sugera ca pestele hiberneaza pe fundul oceanului toata aceasta parioada", a declarat Gregory Skomal, de la Massachusetts Marine Fisheries, unul dintre autorii studiului recent publicat in "Current Biology".

Folosind tehnici de urmarire prin satelit si un sistem nou de geolocatie, cercetatorii au descoperit ca rechinul somnoros migreaza la distante foarte mari, pe perioada iernii, pana in apele tropicale ale Oceanului Atlantic, calatorind la adancimi cuprinse intre 200 si 1.000 de metri.

Datele analizate arata ca rechinii raman la aceste adancimi timp de saptamani si chiar luni intregi.

"In acest fel, au evitat complet orice observatie din partea oamenilor, timp de milenii", afirma Skomal.

Rechinul somnorosi este al doilea peste din lume ca marime, putand depasi 10 metri in lungime si atingand o greutate de peste 7 tone.

Skomal a declarat ca a fost "total surprins" in momentul in care a receptat un semnal de la un rechin venind din apele tropicale ale Atlanticului de vest, in vecinatatea insulelor Caraibe si Bahamas. Inainte de efectuarea acestor cercetari, se credea ca rechinii somnorosi prefera apele reci.

Rechinii somnorosi se hranesc exclusiv cu plancton, inotand cu gura deschisa pentru a filtra cat mai multa apa.

Cercetatorii cred ca noua descoperire ar putea avea rezultate importante in protejarea rechinului somnoros, care a cunoscut un declin dramatic in ultima jumatate de secol si este considerata una dintre speciile cele mai amenintate de catre International Union for Conservation of Nature.

"Coroborat cu datele genetice de care dispunem, este posibil ca populatia de rechini somnorosi din Atlantic - si poate chiar populatia globala - sa constituie o singura populatie", afirma Skomal.

"Prin urmare, numarul global al rechinilor somnorosi ar putea fi chiar mai mic decat se credea pana acum".