Majoritatea britanicilor nu stiu unde se afla organele importante ale corpului: peste jumatate dintre britanici nu pot spune unde este asezata inima si mai putin de o treime stiu unde sunt rinichii, potrivit unui studiu realizat de o echipa de la King's College London, citat de BBC News.

Studiul, efectuat pe un esantion de 700 de oameni, a aratat faptul ca nu exista imbunatatiri semnificative ale cunostintelor anatomice de baza in comparatie cu o cercetare efectuata in urma 40 de ani.

Subiectilor le-au fost prezentate patru poze cu corpul uman, in care principalele organe erau pozitionate diferit, o singura varianta fiind corecta.

Mai putin de jumatate dintre respondenti au fost capabili sa pozitioneze corect inima si sub o treime au stiut unde se afla plamanii. In schimb, 85% dintre subiecti au pozitionat corect intestinele.

Esantionul a fost format atat din oameni sanatosi, cat si din persoane care urmau un tratament medical. Studiul a aratat ca si persoanele care aveau probleme cu un anumit organ anatomic nu stiau unde se afla acesta: peste jumatate dintre cei care aveau probleme renale nu au stiut unde se afla rinichii.

Bolnavii de ficat erau mai corect informati: 75,3% au identificat corect pozitia organului, in conditiile in care procentul populatiei generale este de 46%.

Cercetatorii au incercat sa vada cu cat s-au imbunatatit cunostintele generale de anatomie in comparatie cu un studiu efectuat in 1970, in cadrul caruia doar putin peste jumatate din intrebari au primit raspunsul corect.

"Am crezut ca imbunatatirile din sistemul de educatie, alaturi de atentia acordata de presa subiectului sanatatii si accesul din ce in ce mai mare la internet, ca sursa de informatii medicale, ar fi trebuit sa determine cresterea cunostintelor din domeniul anatomiei", a declarat John Weinman, seful echipei de cercetare.

"Asa cum s-a dovedit, nu exista o imbunatatire semnificativa in anii care s-a scurs de atunci".