Clima ar putea avea un efect direct asupra vitezei "evolutiei moleculare" a mamiferelor, potrivit unui studiu citat de BBC News.

Cercetatorii au descoperit, analizand mamifere din aceleasi specii, ca ADN-ul celor care traiesc in climate mai calde se schimba cu o viteza superioara.

Aceste mutatii - cand o secventa a codului ADN este inlocuita de o alta - reprezinta primul pas in evolutia speciei.

Studiul, publicat de Royal Society B, ar putea explica multitudinea de specii care traiesc in regiunile tropicale.

ADN-ul poate suferi mutatii si modificari imperceptibile de fiecare daca cand o celula se devide.

Dar cand aceste mutatii determina o modificare in avantajul animalului - de exemplu, rezistenta sporita la o anumita boala - aceasta este "selectata" si transmisa generatiilor viitoare ale speciei.

Astfel de schimbari, care creeaza diferente intre membrii unei populatii, dar nu dau nastere la noi specii, sunt cunoscute sub denumirea de "microevolutie".

Ideea ca microevolutia se intampla mai repede intr-un mediu mai cald nu este noua. Dar acest studiu releva pentru prima oara aceste efecte la animale, care isi regleaza singure temperatura corpului.

"Rezultatul a fost neasteptat", afirma Len Gillman, de la Auckland University of Technology, care a condus studiul.

"Identificasem, anterior, rezultate similare pentru anumite specii de plante sau animale marine. Dar, in conditiile in care acestea sunt exoterme - temperatura corpului este controlata direct de mediul in care traiesc - toata lumea a presupuns ca efectul a fost produs de climat, care a afectat viteza metabolismului".