Cainii sunt la fel de inteligenti precum copiii in varsta de doi ani, releva un studiu efectuat de psihologii canini, citat de The Telegraph. Potrivit cercetatorilor, cainii sunt capabili sa inteleaga pana la 250 de cuvinte si gesturi, sa numere pana la cinci si chiar sa realizeze calcule matematice simple.

Cercetatorii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au putut demonstra ca un caine obisnuit este mult mai inteligent decat se credea pana acum, cu ajutorul unor teste psihologice, utilizate in cazul copiilor pentru evaluarea capacitatii de dezvoltare a limbajului si a celei de a efectua calcule simple.

„Cainii sunt, in medie, la fel de inteligenti (din punct de vedere) lingvistic ca un copil de doi ani", a declarat profesorul Stanley Coren, expert principal in inteligenta canina si cel care a condus studiul.

"Asta inseamna ca ei pot intelege aproximativ 165 de cuvinte, semne si comenzi. Cei mai inteligenti dintre ei inteleg pana la 250 de cuvinte si semne, cat un copil de doi ani si jumatate. "Bineinteles, nu vom reusi pur si simplu sa purtam o conversatie cu un caine, dar, la fel ca si un copil de doi ani, acesta poate intelege diverse cuvinte si gesturi", a adaugat Coren.

Mai mult, sustin cercetatorii, cainii pot, de asemenea, sa numare. "Cainii isi dau seama ca unu plus unu ar trebui sa fie egal cu doi, si nu cu unu sau cu trei", precizeaza profesorul.

In opinia lui Coren, cainii se numara printre cele mai inteligente animale si pot rivaliza, datorita abilitatii lor de a intelege limbajul, cu maimutele si papagalii.

Cercetatorii au compilat totodata si o lista cu cele mai inteligente si mai putin inteligente rase de caini, folosind informatii din cadrul cursurilor de dresaj. Astfel, cei din rasa Border Collie, urmati de canisi, sunt cei mai inteligenti dintre caini, in timp ce ogarii afgani si buldogii sunt cei mai putin inteligenti.

Border Collie, cea mai inteligenta rasa canina