Costul de secventiere a genomului uman a fost redus de cinci ori, ajungand la mai putin de 50.000 dolari. Totul datorita unei noi tehnici dezvoltate de o echipa de la Universitatea din Stanford, scrie AFP. Dupa ce genomenul uman a fost secventiat, in 2001, in cadrul unui proiect care s-a ridicat la aproximativ 3 miliarde de dolari, costurile au scazut constant.

Anul trecut, valoarea lui era in jur de 250.000 de dolari. "O sarcina care costa cat un Boeing 747 si pentru care era nevoie de o echipa atat de mare pe cat de multi oameni intrau intr-un astfel de avion nu valoreaza in prezent mai mult decat pretul mediu al unei masini premium" si nu necesita decat o echipa formata din doi oameni, se arata intr-un comunicat al Centrului medical al universitatii din Stanford.

"Aceasta etapa ar trebui sa permita dezvoltarea unor aplicatii importante in genetica si sanatatea umana", sustin autorii studiului, Stephen Quake, Dmitry Pushkarev si Norma Neff. Tehnica pe care o folosesc se bazeaza pe secventierea unei singure molecule de ADN, fata de miile de copii de ADN pentru fiecare persoana folosite in vechile metode. Cele trei miliarde de perechi de baze ale ADN-ului sunt "taiate" in milioane de "panglici" de 30 de baze, apoi plasate pe o sticla special tratata. "Panglicile" sunt apoi "etichetate" cu ajutorul unui agent reactiv fluorescent, inainte de a fi citite de o masina.

Codul genetic este apoi recompus cu ajutorul unor computere puternice, care compara fiecare secventa cu un model de referinta, ca intr-un puzzle. Genomul astfel obtinut este "complet pana la 95%", un nivel comparabil celui obtinut prin metode mai costisitoare, anunta cercetatorii.