Cercetatorii care cautau un leac pentru obezitate au declarat, joi, ca au elaborat un medicament care nu numai ca ii face pe soreci sa slabeasca, dar ii si vindeca de diabet si le micsoreaza nivelul de colesterol, scrie Reuters.

Medicamentul, pe care cercetatorii l-au numit "fatostatin", determina corpul sa nu mai produca grasime si sa elibereze doar energia din hrana. Astfel, acestia spera sa obtina un medicament care sa lupte concomitent impotriva obezitatii, a diabetului si a colesterolului.

Salih Wakil de la Colegiul de Medicina Baylor din Texas, Motonari Uesugi de la Universitatea Kyoto din Japonia si alti colegi de-ai acestora au explicat in jurnalul Chemistry and Biology ca medicamentul interfereaza cu o serie de gene care sunt activate de mancatul excesiv.

"Fatostatin a impiedicat luarea in greutate, cresterea glucozei din sange si acumularea de grasimi pe ficat la soarecii obezi, chiar fara a li se rationaliza hrana" au explicat cercetatorii. Dupa 4 saptamani, soarecii cantareau cu 12% mai putin iar nivelul glucozei din sange era cu 70% mai mic. Acum urmeaza sa testeze medicamentul pe sobolani si pe iepuri.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt constienti de faptul ca anumite medicamente care ii fac pe soareci sa slabeasca ar putea sa nu aiba nici un efect la oameni. Insa Wakil este increzator ca "fatostatin" va fi diferit si acum cauta o companie farmaceutica cu care sa realizeze un parteneriat.