SUA au aprobat astazi prima serie de teste oficiale ce vizeaza utilizarea celulelor stem embrionare umane, informeazaBBC. Celulele stem sunt nediferentiate si se pot dezvolta in orice tip de tesut, inclusiv tesut nervos, considerat de medici ca fiind neregenerabil.

Folosind acest tip de celule, cercetatorii spera sa poata trata afectiuni ale coloanei vertebrale si, pe termen lung, sa poata vindeca paralizia cauzata de fracturile de coloana. Anual, peste 12 000 de persoane isi pierd capacitatea motorie din cauza accidentelor doar in Statele Unite. Testele pe cobai au aratat ca tratamentul cu celule stem a restaurat cel putin partial functiile motorii.

Tratamentele bazate pe celule stem embrionare sunt un subiect fierbinte in comunitatea medicala, din cauza ingrijorarilor etice. Celulele pot fi obtinute doar de la embrioni umani creati in laborator, care sunt distrusti in urma procesului de recoltare. Oponentii acestui tip de experimente spun ca fiecare embion are potentialul de a deveni o fiinta umana si ca este imoral ca embrionii sa fie folositi in cercetari.