Sistemele ERP (Enterprise Resources Planning) au aparut in anii '60 fiind dedicate asistarii procesului de productie. Incepand cu 1990, aceste aplicatii si-au extins functionalitatile si pentru alte domenii de interes, cum ar fi contabilitatea, aprovizionarea, salarizarea, stocurile, mentenanta, bugetul, contractele etc. Astazi, firmele care ruleaza baze mari de date nu pot functiona fara un asemenea suport.

Robert KomartinFoto: Siveco

Dar cum trebuie ales un sistem ERP din multitudinea de oferte? Ce conteaza cel mai mult: pretul sau functionalitatile? Cum se adapteaza sistemul la modificarile legislative? Sunt intrebari frecvente care ajung la specialistii ERP.

Robert Komartin, Senior Director ERP & BI Business Unit, in cadrul SIVECO Romania, spune ca alegerea unui ERP potrivit incepe cu enuntarea precisa a cerintelor. "In general clientii doresc implementari care sa faca "totul" si de aceea trebuie sa inteleaga si sa evalueze realist solutiile propuse de furnizor. Este important ca toate etapele sa fie analizate si aprobate cu toata atentia, pentru ca in lipsa unui proces de control riguros proiectul poate esua cu usurinta. Sistemul ERP trebuie sa se potriveasca perfect nevoilor companiei si ar trebui sa acopere toate activitatile acesteia, de la tipul afacerii, numarul de angajati si pana la fluxurile de business. Daca alegerea nu este facuta corect, apar problemele."

Dar cat este de important pretul si cat ar trebui sa cantareasca in balanta alegerii unui ERP?

Unii l-ar pune pe primul loc. Atentie, insa! Vorbim aici de o achizitie de anvergura care trebuie facuta cu multa grija, respectand principii ca maturitatea, flexibilitatea solutiei, scalabilitatea si intretinerea pe termen lung. Nimeni nu doreste sa experimenteze un produs fara garantia unor implementari anterioare si a suportului solid in viitor.

"Noi le spunem tuturor clientilor nostri ca in intregul cost al proiectului va intra si efortul utilizatorilor finali pentru asimilarea noului instrument de lucru, efortul managementului pentru trecerea la conducerea afacerii prin intermediul sistemului, dar si schimbarea organizationala, pentru ca informatizarea aduce o schimbare profunda in procedurile, fluxurile si chiar in cultura organizationala", spune Robert Komartin.

Cine alege un ERP: departamentul IT sau managementul?

In general, alegerea unui ERP apartine managementului. Nu trebuie lasata o asemenea decizie pe seama nivelurilor secundare de decizie. Alegerea sistemului informatic integrat este un proces strategic cu impact decisiv pentru orice organizatie medie sau mare. Prin urmare trebuie sa i se acorde intreaga atentie, incepand cu nivelul executiv al companiei.

Si totusi, de ce unele solutii informatice de pe piata au succes si altele nu?

Sunt o multime de motive, incepand cu performanta raportata la pretul platit, capacitatea beneficiarului de a pregati implementarea solutiei respective, durata implementarii care influenteaza foarte mult costurile si productivitatea, expertiza si flexibilitatea furnizorului.

Cum se alege furnizorul? Dupa experienta, reputatie, pozitia pe piata sau dupa recomandari?

Trebuie evaluata experienta furnizorului, implementarile facute de acesta, flexibilitatea si capacitatea de a finaliza cu succes proiectele de informatizare. Nu orice companie poate sa isi asume proiecte de informatizare mari. Pozitia pe piata IT este de luat in seama.

Totul se modifica de la o zi la alta. De unde stim ca upgrade-urile nu vor dura la nesfarsit?

Sistemul ERP pe care il alegeti trebuie sa tina cont de toate schimbarile care pot interveni in legislatie. Robert Komartin vorbeste despre sistemul ERP al companiei SIVECO Romania - SIVECO Applications 2011.

"Structura celor 46 de componente care compun pachetul informatic integrat SIVECO Applications 2011 a fost proiectata in asa fel incat mare parte dintre modificarile legislative sau organizatorice ce pot interveni sa fie operabile, cu eforturi minime. In acest scop, aplicatiile au incorporat un puternic sistem de parametrizare si configurare.

Aplicatiile din structura sistemului integrat beneficiaza de un mecanism de tip multilanguage, interfata putand fi setata la nivel de utilizator in limbile romana, engleza, germana, franceza, bulgara etc. De asemenea, in sistem pot fi evidentiate situatiile financiare in mai multe valute, in functie de setarile dorite."

Sintetizand, alegerea unui ERP este o misiune inteligenta care poate aduce beneficii exceptionale utilizatorilor, permitand comunicarea in timp real intre compartimentele organizatiei si oferind suport pentru fundamentarea celor mai bune decizii manageriale.