Gigantul american al informaticii IBM prezice ca pana in 2017 masinile de citit gandurile vor deveni realitate si vor putea chiar sa recunoasca autorul acestor ganduri, relateaza AFP.

"De la Houdini la Skywalker si trecand prin X-Men, citirea gandurilor este, din negura timpurilor, una dintre cele mai fierbinti dorinte ale amatorilor de science-fiction; dorinta lor ar putea in scurt timp sa devina realitate", spune IBM, in predictiile sale anuale legate de evolutia tehnologiei in urmatorii cinci ani.

"Cercetatorii IBM fac parte dintre cei care studiaza modalitatile de a lega creierul dumneavoastra de aparatele electronice, fie ca e vorba de computer sau de smartphone", explica IBM.

Una dintre aceste aplicatii va permite utilizatorului unui telefon sa formeze numarul unei persoane doar gandindu-se la aceasta.

In acelasi mod, asigura IBM, parolele vor fi suplinite de identificarea biometrica, precum recunoasterea faciala sau vocala.

"Imaginati-va: veti putea merge la un bancomat si sa retrageti bani in deplina securitate fara sa aveti nevoie decat sa va spuneti numele sau sa priviti un captator minuscul ce va va recunoaste retina", crede IBM.