Primul satelit romanesc Goliat a intrat in linie dreapta pentru lansare. Agentia spatiala europeana ESA -cea care este sponsorul lansarii- a anuntat recent data oficiala a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilita pentru 9 februarie adica sfarsitul ferestrei de zbor facuta publica inititial (o fereastra de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie), scrie Space Alliance.

GoliatFoto: SpaceAlliance

Reamintim pentru cei mai putin familiarizati cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, in zborul sau inaugural.

Primul zbor al unei rachete este intotdeauna cel mai dificil, iar statistica a dovedit ca sub 50% din ele sunt reusite.

Dificultatea consta in faptul ca trebuie puse la punct toate aspectele organizatorice pentru niste sisteme netestate in conditii reale, iar ESA, dupa ce a amanat succesiv intrarea in operare a lui Vega, vrea ca macar acest debut tardiv sa se defasoare in cele mai bune conditii si sa fie un succes.

De aceea data de lansare poate fi modificata oricand, in functie de conditiile tehnice care trebuie indeplinite/testele care se vor face in perioada urmatoare, divizia Arianespace, cea care se va ocupa de aceste aspect si care este cunoscuta pentru fiabilitatea foarte ridicata a lansatoarelor sale, fiind extrem de exigenta in privinta acestor lucruri.

Goliat construit pe o platforma Cubesat va fi pentru statistica primul satelit integrat in Romania. Standardul Cubesat permite universitatilor sau entitatilor care nu au prea multa experienta dar care vor sa realizeze aplicatii spatiale simple si ieftine - sa cumpere componente generale dezvoltate special pentru acest standard si sa le integreze, in configuratia dorita, intr-o platforma functionala.

Mai multe informatii despre proiect pe Space Alliance