​Nu sunt genul de roboti masivi si agresivi din filmele SF, nu au nici pe departe aspect uman, insa sunt agili, au brate extensibile ingenioase si se pot misca autonom. Asa arata pe scurt competitia de robotica FTC care se tine zilele acestea la Scoala Americana din Bucuresti, competitie la care participa 13 echipe formate din elevi de liceu. Cum arata roboteii, ce fac si care este ideea complicatului joc puteti citi mai jos.

Micii roboti s-au duelat intre bile si laditeFoto: Hotnews

La competitia de robotica First Tech Challenge participa 13 echipe din Europa Centrala si de Est (Romania, Ucraina, Bulgaria, Serbi, Macedonia) Fiecare echipa are maxim zece membri, cu varste intre 14 si 18 ani, iar robotii au circa noua kilograme. Un meci dureaza doua minute jumatate, in primele 30 de secunde robotii miscandu-se autonom, iar in celelalte doua minute fiind ghidati prin telecomanda.

In timpul jocului

In timpul jocului

Foto: Hotnews

Terenul de joc este de dimensiunea unei camere, iar meciul se desfasoara intre doua echipe, fiecare dintre ele formata dintr-o alianta intre alte doua echipe care dispun practic de doi roboti cu care intra pe suprafata de joc unde se mai afla 12 lazi, 100 de mingi mici si doua mingi mari, in stilul celor de bowling. Regulile sunt complicate, insa simplificand la extrem, totul tine in a impinge mingile in anumite suprafete ale terenului, in aducerea bilelor in lazile rasturnate, dar si in alcatuirea unor stive din ladite.

"Elevii construiesc robotii sub indrumarea antrenorilor, kit-ul de asamblare ajunge sa fie 900 de euro si se refoloseste anul urmator, il cumperi o data si apoi il folosesti si anul urmator, comandand numai piese de schimb daca este nevoie", explica Laura Serafinceanu, Education Project Specialist la PTC, compania care sustine competitia atat financiar cat si cu software de proiectare 2D si 3D.

Kit-urile sunt cumparate de la un distribuitor unic care este din SUA, o conditie esentiala este ca robotul sa incapa intr-un cub cu inaltimea de maxim 45 cm la inceputul concursului, el putand apoi sa se "extinda" oricat in timpul partidei datorita bratelor flexibile necesare pentru a jongla cu bilele.

"Partea in care roboti se misca pe cont propriu este cea mai grea pentru multe echipe. In acea jumatate de minut robotii au ocazia sa isi poata folosi senzorii, fiindca din cele 100 de mingi mici, 12 au in ele magneti", spune Alexander Dean Hester, organizatorul competitiei si seful catedrei de matematica la Scoala Internationala din Bucuresti.

Momente interesante pe terenul de joc

Momente interesante pe terenul de joc

Foto: Hotnews

Practic, explica organizatorul, robotii isi folosesc in acea perioada senzorii pentru a impinge mingile foarte mici in anumite parti ale terenului pentru a castiga puncte si pot detecta si impinge in anumite zone castigatoare cele doua mingi de bowling a 2,5 kg fiecare prezente pe teren.

Competitia nu este genul in care sunt angrenati roboti ultra-sofisticati stil Asimo de la Honda, roboti de ultima generatie care sunt foarte scump de realizat. Robotii de la FTC sunt mici, pasnici, nu au aspect uman, insa au avantajul ca sunt mult mai ieftin de construit si angreneaza in proiecte elevi de liceu, lucru imposibil in proiectele de anvergura ale marilor companii de cercetare.

Castigatorul competitiei de la Bucuresti va participa la finala mondiala de la St Louis.

Mai jos puteti vedea doua mici clipuri de la eveniment si unul in care sunt explicate prin animatii regulile jocului: