Jack Tramiel, fondatorul Commodore International, companie care a dominat computerele personale in anii 80', a murit in SUA la varsta de 83 de ani. Povestea sa este extraordinara fiindca evreul polonez pe nume Jacek Trzmiel a trecut prin lagarul de la Auschwitz, la 19 ani a emigrat in SUA, ca apoi sa fondeze o companie care avea sa lanseze unul dintre primele computere gandite pentru utilizatorul de rand: Commodore 64.

Jack TramielFoto: Captura YouTube

Jacek Tramiel s-a nascut la Lodz in Polonia pe 13 decembrie 1928 si a fost transportat impreuna cu tatal sau din ghetto-ul din Lodz in lagarul de concentrare de la Auschwitz unde a fost examinat de celebrul doctor Mengele. A fost apoi trimis impreuna cu tatal sau la un lagar de langa Hannovra unde parintele sau si-a pierdut viata, iar Jacek si-a castigat libertatea in 1945 si a reusit sa emigreze in SUA in 1947.

In primii ani a lucrat la repararea unor masini de scris si alte echipamente de birou iar in 1954 a fondat Commodore International, companie care asambla masini de scris. Apoi a urmat productia de mici calculatoare de buzunar, iar marele salt a fost facut in 1977 cand compania a prezentat Commodore PET, computer personal all-in-one care s-a vandut si in Europa.

Apoi modelul VIC-20 a fost primul PC care s-a vandut in peste un milion de exemplare, in timp ce legendarul Commodore 64 lansat in 1982 si a fost cel mai popular PC al perioadei sale, gasindu-si peste 17 milioane de clienti. 64 a fost apreciat fiindca era extrem de usor de folosit, putea rula si jocuri performante la vremea aceea si a fost unul dintre primele PC-uri care s-a vandut si in magazinele generaliste, nu doar in cele specializate de electronice.

Jack Tramiel a fost una dintre cele mai influente figuri ale IT-ului anilor 80' si a ramas celebru pentru fraza "Trebuie sa construim computere pentru mase, nu pentru clase".