Romanca Daniela Rus este din 23 mai director al CSAIL, laboratorul de Computer Science si Inteligenta Artificiala al prestigiosului institut MIT. Rus activeaza de noua ani la MIT si a dezvoltat o serie de roboti, inclusiv unii capabili sa faca gradinarit sau sa taie un tort aniversar.

Daniela RusFoto: web.mit.edu

Rus a fost numita in 23 mai ca director al Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), un laborator de robotica din cadrul MIT in care ea ocupase pana acum functia de director asociat. CSAIL este cel mai mare laborator interdepartamental al MIT avand 900 de persoane organizate in 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenta artificala, sisteme si teorie.

Rus are 48 de ani, a emigrat cu familia in SUA in anii 80' si si-a dat doctoratul in computer science la Cornell University. Din 2003 activeaza la MIT unde a ajutat la dezvoltarea a numerosi roboti, inclusiv unii capabili sa faca gradinarit, sa taie un tort aniversar sau sa coaca prajituri.

Daniela Rus devine prima femeie care conduce CSAIL, iar despre proiectele ei neobisnuite s-a scris mult in presa internationala, unul dintre cele mai recente subiecte fiind nisipul inteligent si programabil care poate lua diverse forme.

Ea propunea crearea unui "nisip inteligent" programabil la care grauntele sa comunice intre ele si sa poata forma diverse obiecte, dupa dorinta utilizatorului. Proiectul este la inceput si se pot crea doar forme geometrice relativ simple, insa e de asteptat ca lucrurile sa evolueze.