Guvernul a aprobat indicatorii economici pentru proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele, a anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a spus ca investitia are o valoare de 1,5 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 389 milioane euro, din care circa 20% reprezinta constructiile aferente.

"Este un proiect la care se lucreaza de foarte multa vreme. Primele discutii cu Comisia Europeana au inceput in 2005. In 2009 am reusit sa obtinem aprobarea Comisiei Europene pentru construirea acestui obiectiv de investitii si acum incepem sa avem banii si el se va derula in urmatoarele 55 de luni", a precizat Andronescu.

Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, a declarat in luna mai ca PSD a dat dovada de amatorism "atunci cand au spus ca acest proiect va deveni prioritar". "Proiectul laserului de la Magurele este poate cel mai important proiect din Romania din ultimii 50 de ani. Amatorismul celor de la PSD s-a demonstrat atunci cand au spus ca acest proiect va deveni prioritar. Tin sa anunt ca proiectul este prioritar inca din 2010 si este deja la stadiul de implementare", a spus Funeriu.

In 9 februarie 2012, Ministerul Educatiei a primit scrisoarea oficiala din partea Comisiei Europene potrivit careia ELI, o investitie de peste 300 de milioane de Euro din fonduri europene nerambursabile, este in ultima faza de aprobare a Comisiei Europene, urmand ca lucrarile sa inceapa in perioada mai-iunie 2012, se arata in comunicat.

"E bine ca Victor Ponta isi propune sa realizeze ceea ce noi am realizat deja. Si mai bine ar fi fost daca, inainte de a trimite Parlamentului programul de guvernare, l-ar fi si citit. Inca din decembrie 2010, Guvernul Boc a stabilit ca cel mai puternic laser din lume, Extreme Light Infrastructure (ELI), este o prioritate nationala si de aceea am reusit inceperea proiectului, investind pana acum peste 5 milioane de Euro. Ii solicit domnului Ponta sa reformuleze acest punct in programul de guvernare si sa-l sanctioneze pe cel care a redactat acest paragraf", a precizat fostul ministru al Educatiei.