Un profesor de la universitatea din Texas, autor principal al unui studiu favorabil controversatei tehnici de fracturare hidraulica prezentat in februarie, are interese financiare in industrie, a dezvaluit o asociatie, citata de AFP.

Universitatea a precizat in acest week-end ca a deschis o ancheta. Autorul studiului, Charles "Chip" Groat, nu a raspuns la aceste acuzatii.

In raportul prezentat la conferinta anuala a Asociatiei americane pentru avansul stiintei (AAAS), Groat, director adjunct al Institutului de energie al universitatii Texas, afirma ca "nu s-a gasit nicio legatura directa potrivit careia 'fracking-ul' a contaminat panzele de apa freatica".

El a sustinut ca numeroase cazuri de contaminare rezulta din erori de tratare la suprafata a apelor uzate provenite din foraj, si nu din tehnologia de fracturare propriu-zisa.

Groat afirmase atunci ca universitatea sa a refuzat orice finantare din partea acestei industrii.

Dar o ancheta efectuata de asociatia "Public Accountability Initiative" (PAI) a aratat ca Groat era membru al consiliului de administratie al grupului energetic texan Plains Exploration and Production Company timp de mai multi ani.

El a fost platit cu peste 400.000 de dolari in 2011 si detine o participatie de 1,6 milioane de dolari in capitalul acestei societati, potrivit PAI.

Fracturarea hidraulica sau "fracking" este o controversata tehnica de extragere a gazului natural din paturile de sist.

Peste 3.000 de foraje au fost efectuate in Pennsylvania (est) in acesti sase ultimi ani si 15.000 in nordul Texasului.

In fata riscurilor si a incertitudinilor suscitate de aceasta tehnologie denuntata de grupurile ecologiste, mai multe state, printre care si New York, au suspendat autorizarea acestor foraje.

In Europa, fracturarea hidraulica este interzisa in Franta si in Bulgaria iar in Romania premierul Victor Ponta a promis un moratoriu asupra acestei tehnici.