Tumori de marimea unei mingi de ping-pong la sobolanii hraniti cu porumb modificat genetic produs de gigantul american Monsanto: un studiu efectuat de cercetatori francezi relanseaza dezbaterea asupra OMG-urilor, in momentul in care Franta se lupta pentru interzicerea acestora in Europa, scrie AFP.

"Pentru prima oara in lume, un OMG si un pesticid au fost evaluate din punctul de vedere al impactului asupra sanatatii, mai mult si mai complet decat studiile facute de guverne sau de industriasi. Rezultatele sunt alarmante", rezuma profesorul Gilles-Eric Seralini, de la universitatea din Caen, care a condus studiul.

In cel mai mare secret, profesorii din Caen (vest) au urmarit timp de doi ani un grup martor de sobolani si alti 200 de sobolani care au fost impartiti in trei mari grupe: primul a fost hranit cu porumb OGM NK603, al doilea cu porumb OGM tratat cu Roundup, erbicidul cel mai utilizat din lume, si al treilea cu porumb nemodificat genetic dar tratat cu acest erbicid.

Porumbul a fost introdus intr-un regim echilibrat in proportii reprezentative pentru regimul alimentar american.

"Primul sobolan mascul hranit cu OGM a murit cu un an inaintea primului martor. Prima femela cu opt luni inainte", explica profesorul, care a facut mai multe studii asupra acestui subiect, dar pe baza datelor pe 90 de zile oferite de industriasi.

"Rezultatele arata o mortalitate mult mai rapida si mai ridicata in cazul consumului din fiecare dintre cele doua produse (OGM si Roundup)", a adaugat acesta.

In cele trei grupuri, profesorii au observat o mortalitate de doua pana trei ori mai mare la femele si de doua pana la trei ori mai multe tumori la sobolanii de ambele sexe.

"La doza cea mai redusa de Roundup (...) am observa de 2,5 ori mai multe tumori mamare", subliniaza profesorul.

"Crima este ca acestea nu au fost testate, ca autoritatile sanitare nu au cerut mai multe teste pe o durata mai mare in conditiile in care avem 15 ani de comercializare de OMG in lume", a comentat Seralini.

Studiul a suscitat insa numeroase reactii, multe critice. Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a pledat pentru proceduri de omologare in cadrul UE "mult mai stricte".

Figura emblematica a luptei impotriva OMG-urilor, eurodeputatul verde Jose Bove a cerut Bruxellesului sa "suspende imediat toate autorizatiile" acordate pentru doua produse OMG in Europa.

Asociatia franceza a biotehnologiilor vegetale (AFBV) spune insa ca "numeroase studii care au evaluat efectele pe termen lung ale OMG-urilor (...) nu au relevat niciodata efecte atat de toxice".

Le Figaro noteaza ca, in general, ziarele anglo-saxone, printre care San Francisco Chronicle, acuzau faptul ca numarul de sobolani testati de echipa lui Seralini nu este suficient pentru a stabili concluzii definitive legate de toxicitatea OMG. Anthony Trewavas, de la Universitatea din Edinburgh, ar fi trebuit sa fie la fel de mult sobolani testati cu OMG ca in grupul martir (alimentati fara OMG), ceea ce nu a fost cazul, scrie si New Scientist.

Pe de alta parte, Los Angeles Times, care citeaza oameni de stiinta americani, scrie ca "tipul de sobolani utilizati are o puternica predispozitie sa dezvolte tumori, ceea ce face ca rezultatele sa fie dificil de interpretat.