Sistemul informatic de raportare a Bancii Nationale a Moldovei va fi extins cu peste 50 de tipuri noi de rapoarte cu caracter statistic si de supraveghere prudentiala, specifice domeniului bancar. Sistemul este dezvoltat de SIVECO Romania si asigura Bancii Nationale a Moldovei un proces de raportare eficient si standardize, aliniat cerintelor europene.

Banca Nationala a Moldovei este prima banca centrala din regiune care adopta solutia bazata pe standardul international deschis XBRL, (eXtensible Business Reporting Language), singurul care poate gestiona date create in diferite limbaje si standarde contabile si financiare, prin transformarea lor automata intr-un format unic.

"Implementarea noului model de raportare va aduce beneficii reale pentru intregul sistem bancar din Republica Moldova, cu impact direct asupra gestionarii riscurilor si mentinerii stabilitatii financiare. Sistemul informatic va sprijini pe de o parte bancile raportoare in procesul de transmitere automata a rapoartelor in format propriu, iar pe de alta parte va conduce la reducerea costurilor si eforturilor necesare din partea bancii centrale pentru asigurarea conformitatii raportarilor" a declarat Dorin Dragutanu, Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei.

Noul sistem informatic de raportare respecta directivele trasate de European Bank Association. Practic, se preiau rapoartele generate de bancile din Republica Moldova in formatele proprii si se integreaza, intr-o structura standard, unitara.

"Modelul de raportare pe care il vom implementa alaturi de partenerii nostri internationali va imbunatati substantial sistemul actual de raportare bancara folosit in Republica Moldova. Ne propunem optimizarea procesului de raportare si a fluxurilor informationale catre Banca Nationala a Moldovei, cresterea calitatii datelor raportate, dar si stocarea si prelucrarea centralizata a acestora. Suntem onorati ca dezvoltam o solutie moderna si complexa, unica in randul bancilor centrale din regiune atat din punctul de vedere al tehnologiilor cat si al standardelor utilizate", afirma Costel Todor, Vicepresedinte Adjunct Vanzari Internationale, SIVECO Romania.