Matei Ciocarlie si Radu Rusu, doi tineri cercetatori romani care lucreaza in SUA, au primit IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award. Este vorba despre un premiu acordat persoanelor aflate la inceputul carierei care au contributii cu impact major in domeniile robotica sau automatizare, IEEE fiind una dintre cele mai mari asociatii tehnice profesionale din lume. Matei Ciocarlie a obtinut in 2010 titlul de doctor in Computer Science la Columbia University, New York, iar Radu Rusu a absolvit in 2009 TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a obtinut doctoratul tot in Computer Science.

Matei Ciocarlie si Radu RusuFoto: Colaj foto

IEEE RAS Early Career Award - este acordat persoanelor aflate la inceputul carierei care au contributii cu impact major in domeniile robotica sau automatizare. In cadrul acestei categorii sunt doua premii: unul pentru persoane din mediul academic si unul pentru persoane din industrie sau guvern. Aceste premii se acorda din 1999 si sunt in valoare de 500 de dolari. Vezi aici mai multe detalii despre premiu si cine sunt castigatorii de anii trecuti

IEEE Robotics and Automation Society (IEEE RAS) este o societate profesionala care face parte din IEEE - Institute of Electrical and Electronics Engineers - una dintre cele mai mari asociatii tehnice profesionale din lume din care fac parte ingineri, computer scientists si cercetatori. Printre activitatile membrilor IEEE RAS se afla cercetarea fundamentala si aplicata in robotica si automatizare. Citeste aici mai multe despre asociatie

Matei Ciocarlie - CV

Matei Ciocarlie

Matei Ciocarlie

Foto: Willowgarage.com

Matei Ciocarlie a obtinut in 2010 titlul de doctor in Computer Science, la Columbia University, New York, cu teza "Low-Dimensional Robotic Grasping: Eigengrasp Subspaces and Optimized Underactuation". Pentru aceasta teza a primit in 2010 Robotdalen Scientific Award.

Citeste aici un interviu acordat pe larg de catre Matei Ciocarlie: Am constatat ca a fi roman, departe de a fi un handicap, este mai degraba un avantaj. Romanii sunt o prezenta constanta in cercetarea academica si industriala

In 2005 a terminat un master in acelasi domeniu la Universitatea Columbia, iar in 2003 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Specializarea - Automatica si Informatica Industriala.

Din 2004 este angajat al companiei de robotica Willow Garage cu sediul in California.

Vezi aici CV-ul integral al lui Matei Ciocarlie, premiile primite pana acum si articolele publicate

Potrivit organizatorilor, Matei Ciocarlie a fost premiat "pentru contributii majore in domeniul cercetarii in robotica manipularii obiectelor, lansate ca informatii open-source si adoptate la scara larga atat de industrie, cat si in mediul academic".

Matei Ciocarlie: Obiectivul principal este robotul "personal", capabil sa interactioneze cu lumea inconjuratoare

Matei Ciocarlie a declarat pentru HotNews.ro ca acest premiu confera "vizibilitate in domeniul cercetarii" si "poate sa ajute foarte mult pentru a stabili viitoare colaborari cu alti cercetatori". In ce priveste proiectele dezvoltate pana acum si care au dus la castigarea premiului, Matei Ciocarlie a afirmat ca in cea mai mare parte este vorba despre proiecte "legate de abilitatea robotilor de a manipula obiecte si a interactiona cu lumea inconjuratoare".

Rep: Cand ati primit vestea obtinerii acestui premiu?

Matei Ciocarlie: Imediat dupa inceputul anului am primit un mesaj de la presedintele juriului. Un cadou frumos dupa Sarbatori...

Rep: Cu ce proiect ati castigat premiul IEEE RAS Early Career?

Matei Ciocarlie: Majoritatea proiectelor mele sunt legate de abilitatea robotilor de a manipula obiecte si a interactiona cu lumea inconjuratoare. Primul proiect, partea principala a tezei mele de doctorat, a urmarit sa simplifice construirea si folosirea mainilor robotice, fara a pierde totusi abilitatea de a interactiona cu un numar mare de obiecte. La Willow Garage, impreuna cu colegii, am programat robotul PR2 pentru a putea fi folosit de persoane cu dizabilitati fizice pentru a interactiona cu mediul inconjurator. De asemenea, am contribuit la Robot Operating System (ROS), o colectie de algoritmi si programe pentru robotica oferita open-source, lansata de Willow Garage si adoptata pana acum de marea parte a comunitatii de cercetare in domeniu.

Rep: Lucrati la Willow Garage, companie de robotica din California. Va ajuta acest premiu in activitatea dumneavoastra profesionala?

Matei Ciocarlie: Un astfel de premiu ajuta foarte mult, confera vizibilitate in domeniul cercetarii. Mai multi cercetatori si dezvoltatori din robotica vor afla de rezultatele noastre si de algoritmii si programele pe care le punem la dispozitia lor in mod open-source. Este o sansa de a avea mai mult impact, de a-ti vedea rezultatele adoptate si folosite, de a afla unde sunt folositoare si, mai ales, unde mai avem de lucru. Poate sa ajute foarte mult pentru a stabili viitoare colaborari cu alti cercetatori.

Rep: Care sunt planurile dumneavoastra pentru viitorul apropiat?

Matei Ciocarlie: Impreuna cu colegii de la Willow Garage, continuam spre obiectivul nostru principal: robotul "personal", capabil sa interactioneze cu lumea inconjuratoare, complexa si haotica asa cum este ea. Asa cum calculatoarele au evoluat de la un "dulap" folosit de o companie intreaga la un laptop sau desktop ca acela pe care cititi aceste randuri, in acelasi fel robotii vor evolua de la "mastodontii" folositi de o fabrica intreaga la modele "personale" pe care le vom avea acasa sau in birou.

Rep: Anul acesta, premiul a fost "impartit" intre dumneavoastra si Radu Rusu. Il cunoasteti pe Radu Rusu? Stiati ca si dumnealui a aplicat in cadrul concursului?

Matei Ciocarlie: Il cunosc foarte bine pe Radu, cu care am fost coleg timp de trei ani la Willow Garage! Radu lucreaza in domeniul perceptiei robotice si este unul dintre cele mai importante "motoare" care avanseaza acest domeniu - munca lui a avut un impact extrordinar in ultimii ani. Ma bucur foarte mult ca am luat premiul impreuna si il felicit din toata inima.

Radu B. Rusu - CV

Radu Rusu

Radu Rusu

Foto: Openperception.org

Radu Rusu (31 de ani) a absolvit in 2004 Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Specializarea - Automatica si Informatica Industriala. In 2009 a absolvit cu Summa cum Laude TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a obtinut doctoratul in Computer Science si unde a lucrat din 2005 in grupul de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

In perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 a fost International Fellow Researcher la Artificial Intelligence Center (AIC), Stanford Research Institute (SRI) International. Din 2009 pana in 2012 a fost cercetator la Willow Garage, din 2009 este Visiting Lecturer la Stanford University, iar din 2012 este presedinte si CEO al Open Perception.

Vezi aici o scurta biografie a lui Radu Rusu

Descarca de aici CV-ul integral al lui Radu Rusu

Potrivit organizatorilor, Radu Rusu a fost premiat "pentru contributii in crearea si coordonarea unui ecosistem open-source care incurajeaza transferul de tehnologie in domeniul perceptiei 3D intre mediul academic si industrie".

Radu Rusu: Premiul se ofera persoanelor care au obtinut rezultate extraordinare pe plan mondial in domeniul lor de activitate

Contactat de HotNews.ro, Radu Rusu a vorbit despre importanta acestui premiu, dar si despre "portofoliul" personal care l-a condus la castigarea acestuia.

Rep: Cand ati primit vestea obtinerii acestui premiu?

Radu Rusu: Pe data de 5 ianuarie am primit vestea din partea organizatiei IEEE, in care am fost anuntat ca impreuna cu fostul meu coleg Matei suntem castigatorii premiului pe partea de industrie. Vestea ne-a fost adusa de catre fostul presedinte RAS (Robotics and Automation Society) Bruno Siciliano, atat noua castigatorilor, cat si celor care ne-au nominalizat.

Rep: Cu ce proiect ati castigat premiul IEEE RAS Early Career?

Radu Rusu:Premiul se ofera persoanelor care la o varsta tanara (~30 ani), la putina vreme dupa terminarea doctoratului, au obtinut rezultate extraordinare pe plan mondial in domeniul lor de activitate, adica au devenit deja "experti internationali". Nominatorul meu, Profesorul Dieter Fox de la University of Washington din Seattle (care e in top 5 pe glob in domenii de genul "robotica" respectiv "prelucrare de imagini 3D"), a submis un dosar care a continut o scrisoare din partea lui, respectiv inca 3 alte scrisori de recomandare si analiza din partea altor individizi recunoscuti pe plan international ca si experti in domeniu, la care a fost atasat si CV-ul meu. Dosarul respectiv a fost inmanat recenzorilor IEEE care au evaluat aplicatile submise si au deliberat castigatorii.

Domeniul meu de activitate este "procesare de imagini" atat 2D, cat si 3D. Cand spun "3D" ma gandesc atat la utilizatorii de sisteme Microsoft XBox cu camere Kinect care sunt scanati in trei dimensiuni in timpul unui joc si pot interactiona cu acesta prin prisma algoritmilor scrisi de noi -- cercetatorii in perceptie 3D, dar si la sisteme de genul senzori laser cu care companii gen Google, Navteq, Trimble, etc scaneaza lumea inconjuratoare incontinuu si ne ofera harti de tot felul, inclusiv produse gen "Google Street View".

Un alt exemplu foarte popular in US sunt masinile "autonome" sau cu sisteme de navigare semi-autonoma (e.g., http://en.wikipedia.org/wiki/Google_driverless_car); acestea folosesc senzori laser 3D pentru a masura distantele la obiectele din mediu inconjurator si pentru a calcula o harta 3D astfel incat vehiculul sa se poata deplasa fara a se lovi de nici un alt obiect, respectiv in "banda" lui.

Exista multe alte domenii in care 3D este foarte popular inclusiv in medicina: un X-Ray sau CAT scan nu este altceva decat o harta 3D a unei parti a corpului uman cu care cercetatorii se lupta pentru a extrage informatii cat mai bune automat si a scrie programe de vizualizare care ajuta doctorii in a lua decizii mai bune si mai rapid.

In afara de acestea, domeniul de "procesare de imagini" este foarte bine cunoscut si s-ar putea traduce prin "extragere de informatie utila din poze sau film". Pana recent majoritatea surselor de date poze/film a fost in 2D, atat camerele, cat si dispozitivele de vizualizare (ex. televizor, ecran laptop, etc), insa viitorul va fi putin mai diferit. -- un clip foarte recent de la CES 2013 care demonstreaza asta (desi putin mai ciudat modul in care o face) se poate vizualiza mai jos:

De-a lungul anilor am avut mai multe proiecte la care am participat, dar cel probabil care a avut o pondere foarte mare in decizia IEEE de a-mi acorda premiul este proiectul meu "Point Cloud Library (PCL)" (http://www.pointclouds.org). PCL este 100% gratis cu licenta software foarte permisiva (BSD) care permite tuturor utilizatorilor (inclusiv comerciali) sa il foloseasca cum vor ei fara a plati nimic programatorilor care l-au scris. Un fel de "Linux pentru 3D" -- cu toate ca nu e prea buna analogia.

Cu PCL am reusit foarte multe rezultate interesante de-a lungul ultimilor ani. Ca sa-ti formezi o idee mai buna, exista cateva prezentari la http://www.pointclouds.org/media/, dar pentru ca vorbim de robotica, imaginile de mai jos mi se par destul de dragute. Robotul din videoclip se misca complet autonom si nu ar fi putut face asta fara software-ul de procesare de imagini PCL.

Rep: Ce inseamna sa fii cercetator si sa primesti un astfel de premiu?

Radu Rusu: Pentru noi este o onoare deosebita.... am ajuns intr-o categorie in care putini ajung, si acest premiu ne va propulsa nu numai orgoliile proprii, ci si relatiile pe plan profesional. In domeniul nostru nu exista premii de genul Nobel, asa ca o suma de aceste "mici" premii este tot cu ce ne putem multumi. :)

Rep: Lucrati in cadrul Open Perception - companie cu o componenta non-profit, dar si cu o componenta comerciala. In aceasta companie sunteti presedinte si CEO. Despre ce este vorba si cum s-a nascut aceasta companie?

Radu Rusu: Open Perception este un fel de incununare a succeselor pe care le-am avut cu rezultatele mele de cercetare respectiv proiecte gen PCL in ultimii ani. Lista de logo-uri de companii de pe pagina principala (openperception.org) reprezinta doar o mica parte din lista completa de clienti cu care lucram. Fiindca domeniul nostru de activitate este asa de nou ("cutting edge research") -- un exemplu din nou fiind referirea la faptul ca tot ce avem in jurul nostru este 2D... camere foto digitale, ecrane, etc, lista de experti pe glob este foarte redusa. Proiectul nostru (PCL) a reusit sa aduca impreuna peste 500 de cercetatori care lucreaza impreuna sa rezolve aceste probleme matematice complicate. Datorita sistemului unic de finantare in care noi lucram, clientii nostri prefera sa rezolve problemele prin organizatia noastra, decat sa incerce sa ne angajeze pe toti (mai in gluma mai in serios, dar nu si-ar putea permite sa ne angajeze).

In ultimele 6 luni de zile spre exemplu, am semnat contracte cu o lista impresionanta de companii noi care ne finanteaza pentru a dezvolta algoritmi si software pentru rezolvarea acestor probleme complexe 3D. Partea de "non-profit" a companiei se manifesta prin faptul ca majoritatea softwarului dezvoltat este ("open source"), si il facem disponibil lumii intregi prin PCL. In afara investitiilor care deja s-au facut in PCL, o idee de cat de multa munca s-a depus deja se poate obtine prin site-ul https://www.ohloh.net/p/pcl/estimated_cost, unde la un salariu de $100000 anual, PCL deja a ajuns sa valoreze peste 15 milioane dolari sau 152 "person-years".

Rep: Cum va ajuta acest premiu in activitatea dumneavoastra profesionala?

Radu Rusu: E greu de zis concret, dar sper ca premii de acest gen sa ne ajute in relatiile personale pe care le cultivam cu clienti noi, respectiv cu grupuri de cercetare din universitati de prestigiu.

Rep: Care sunt planurile dumneavoastra pentru viitorul apropiat?

Radu Rusu: In afara de cateva produse noi la care lucram si care vor propulsa si accelera cu un factor de 100 (sper eu) tot ceea ce facem, planurile mele sunt sa continui munca care am depus-o pana acum si sa dezvoltam algoritmi si produse care sa ajute cat mai multe domenii de activitate, fie ele robotica, medicina, autovehicule, educatie sau jocuri electronice. Pe cat posibil, doresc sa fac in continuare disponibil tuturor accesul la informatie si sa continuam sa facem software pe care sa-l oferim gratis tuturor utilizatorilor la nivel mondial.

Rep: Anul acesta, premiul a fost "impartit" intre dumneavoastra si Matei Ciocarlie. Il cunoasteti pe Matei Ciocarlie? Stiati ca si dumnealui a aplicat in cadrul concursului?

Radu Rusu: Bineinteles ca il cunosc pe Matei - am fost colegi 3 ani de zile la Willow Garage. In ceea ce priveste premiul, in fiecare an IEEE RAS alege 1-2 aplicatii ca si castigatoare per domeniu. Anul trecut au fost 2 pe cercetare si 1 pe industrie. Anul acesta suntem 2 si 2. La anul probabil vor fi si mai multi daca se mentine trendul :)

Aplicatia pentru premiu a fost total confidentiala, deci nimeni nu a stiut de ea. Mai mult, de fapt nu noi am aplicat, ci nominatorii nostri. Asta face premiul si mai prestigios, deoarece totul pleaca de la IEEE, nu de la candidati.