Ca aplicatie militara, scannerul Roboscan Aeria poate diagnostica in timp foarte scurt si aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid daca acestea mai pot zbura in deplina siguranta sau necestia interventi urgente.
Potrivit unui comunicat al MB Telecom, inventia romaneasca, prezentata ca un prototip functional, a starnit un val urias de interes in randul juriului de la Geneva, al vizitatorilor si al celorlalti expozanti, dar si in randurile participantilor la o conferinta internationala despre terminalele aeroportuare, in curs de desfasurare in aceasi perioada la Geneva, care s-au deplasat in corpore (peste 90 de directori de aeroporturi din toata lumea) si au vizitat standul firmei romanesti, fiind impresionati de nivelul tehnologic strategic si operational al acestui produs care anu are in acest moment concurenta.
La Marele Premiu obtinut la Geneva s-a adaugat si prestigiosul Premiu International al Presei, ce a fost acordat unei alte inventii apartinand MBT, si anume SRS- un sistem revolutionar destinat securizarii bancomatelor in vederea prevenirii furturilor de informatii stocate pe cardurile bancare.
La realizarea Roboscan Aeria a lucrat timp de 4 ani o echipa de peste 20 de specialisti in fizica nucleara, electronica industriala, software, automatizari, actionari hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie si procesare de date. Cativa dintre ei sunt:
- Constantin Sima, care a creionat ideea de baza a solutiei tehnice.
- Doru-Petru Munteanu, responsabil integrare proiect.
- Nicusor Birsan, Ovidiu Popovici si Emil Studineanu, proiectare si realizare imagistica.
- Radu Tudor, responsabil realizare prototip.
- Emil Mieilica, responsabil IT si dezvoltare software.
- Andrei Iacobita, proiecare si realizare solutii de automatizare.
- Sergiu Semenescu si Nelia Giurescu, design si multimedia.
- Emil Axinte si Zsolt Papp, proiectare mecanica.
Potrivit MB Telecom, investitia in cercetare a depasit 8 milioane de euro si deschide calea unor proiecte noi de cercetare pentru explorarea intregului potential de solutii tehnologice si arii de aplicatii in cadrul unei familii de produse cu marca fabricat in Romania.
Citeste si:
Suntem mandri de voi! Statul roman ar trebui sa va ofere facilitati pentru a va dezvolta in continuare.
Nu de altceva dar sunt destul de sigur ca au o opinie total diferita fata de milioanele de sustinatori ai catedralei minune si votanti pentru un L de ulei.
Cu toate astea milioanele sunt 'mandre de realizarile romanesti' ... oare 'realizarile' sunt mandre de ei ?
eu sunt unul din milioanele de sustinatori ai catedralei mantuirii si imi gasesti pct. de vedere ref. la inventii mai jos......cred ca esti unul din cei ce nici semnul "integralei" nu-l stiu, il confunda cu coada vacii.
interesul ar fi sa fie produsa in ro.
dl. ministru nicolaescu....puneti in aplicare inv. dl. dr. ciocalteu, privind, "dializa"...se elimina o multime de costuri in sanatate.
Dar daca firma aceasta vrea sa mute investitia si sa produca aparatele in Japonia, sau vrea sa vanda brevetul unei firme din...China/SUA samd. care sa produca unde vor ei- nu vad ce o poate opri.
Ce putem "noi" beneficia (deocamdata) de aceasta inventie este ca apare numele Romaniei ca tara de unde provine firma inventatoare.
Unde este foamea, stati in casa la TV color, LED, supermark pline se lucreaza simulta la 20 case, nu se mai poate circula plin de automobile, vile si case noi.
Nu blestemati pe Dumnezeu, fereasca Dumnezeu de un cutremur 7 grade Richter !!!
Deci, pentru noi, cei necunascatori si naivi, merge.
Pai daca faci un film la dinti se cheama ca faci radiografie ...tot o unda radio....
era tampit neamtul tau...
La inceput am crezut ca glumesti...dar nu, se pare ca tu ar trebui sa revizuiesti definitia termenului de tampit !
@ Lilia : total de acord cu tine ! Daca ai vazut filmul, sunt avioane fara pasageri pentru ca ar fi un adevarat casse-tête sa cailifici masina asta in diferite tari cu diferite limite de expunere la xRay.
Ontopic: Fara a diminua impactul de media a unei inventii romanesti premiate la salonul de la Geneva, ar trebui totusi mentionat ca nu este nimic spectaculos ca atare. Sisteme de detectie montate pe camioane au fost de cand lumea. Dati un search pe Wikipedia ''Backscatter X-ray'' si o sa va lamuriti.
Back@Calinsab:
Si nu, draga calinsab (oh, sfanta inocenta!) undele radio nu prea au nimc de-a face atunci cand ''faci un film la dinti'' , ROFL !
... e posibil totusi sa ma si insel, iar masina aia sa fi fost scanata cu ...Plutonium :) ... n-am idee cum s-ar putea face asa ceva dar poate ne explica Lila :)
BTW nimeni nu a vorbit despre raze gama in adevaratul sens al cuvantului...e clar ca vorbim despre X-ray, da, tot un fel de fotoni din aia despre care spuneai tu, da' mai destepti..:)
Ceea ce e interesant e ca lumea a sarit pe Lilia fara sa rumege ce anume voia ea sa zica, e vorba ca neamtul ei , adevarat sau imaginar, nu a vrut sa se suie intr-o masina care a incasat in 5 minute doza de radiatii pe care ar fi incasat-o oricum , dar ruland vreo 1 mil de km :), ( banuiesc ca, cel putin tu, stii despre ce vorbesc :))...
Inca o data, ideea de baza este ca nimeni nu vrea sa ia cu el acasa vreo 1000 mSv, sa-i puna in raft...
Toata lumea a tras in Lilia, dar nimeni nu a inteles ce avrut sa spuna, din pacate.
Este vorba de doza efectiva de mSv pe care o incasa neamtul ei (imaginar sau nu, nu are nici un fel e importanta) !
Si da, razele X sunt un fel de fotoni din aia de care vorbesti tu, draga moucha, dar...un pic mai altfel :)
ce obiectii vor mai avea la schengen?
vom fi prea performanti ...stiu....
S-a facut 30 minutes de când am parasit salonul de inventii, regret un singur privat participant, separat plasat, chiar remarcat de juriu.
Restul o echipa numeroasa reprezentanta in proportie de 50 % de prezenta la stand, restul plecati, o doamna foarte tepoasa, sefa din partea ME a noii conduceri a ministerului incerca fara a reusi intro-o engleza de cartier si o franceza degutanta incerca a propune vinul romanesc.
Nu trebuie uitat si personaje interesante, rectorul de la CLUJ, dar cei mai interesanti erau MOLDOVENII bine reprezentati nu ca numar ci ca noutati.
A propos de thema propusa scanerul avioanelor o continuare a celor propuse cu anii din urma, mai mult o inovatie decat inventie, spstiul ocupat este interesant si raporteaza pentru PALEXPO!!!
In rest ATM medaliat, trebuie sa stiti la noi in ELVETIA ideiile sunt apreciate pana a deveni theme de proiect mai dureaza deceni.
ROMANIA trebuie felicitata dar mai are mult de invatat, R&D se face si cu o politica buna in viata de toate zilele !!!
Cordialement
"Tous les moyens sont bons quand ils sont efficaces."
Jean-Paul Sartre
I.L CARAGIALE
http://ziuadedolj.ro/