Produsul Roboscan 2M Aeria, marele castigator al celui mai prestigios Salon de inventii din lume, cel de la Geneva, este o tehnologie unica in prezent in lume, realizata de firma MB Telecom in parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativa Integrata (CEECAI). Roboscan Aeria poate radiografia in cateva minute fuzelajul si aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiect de contrabanda sau eventuala amenintare aflate la bord sau ascunse in cavitatile tehnice ale avionului. La realizarea Roboscan 2M Aeria a lucrat timp de 4 ani un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, presedinte al MBTelecom SRL si al CEECAI, colectiv care cuprinde peste 20 de specialisti in fizica nucleara, electronica industriala, software, automatizari, actionari hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie si procesare de date.

Roboscan 2M AeriaFoto: MB Telecom

Ca aplicatie militara, scannerul Roboscan Aeria poate diagnostica in timp foarte scurt si aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid daca acestea mai pot zbura in deplina siguranta sau necestia interventi urgente.

Potrivit unui comunicat al MB Telecom, inventia romaneasca, prezentata ca un prototip functional, a starnit un val urias de interes in randul juriului de la Geneva, al vizitatorilor si al celorlalti expozanti, dar si in randurile participantilor la o conferinta internationala despre terminalele aeroportuare, in curs de desfasurare in aceasi perioada la Geneva, care s-au deplasat in corpore (peste 90 de directori de aeroporturi din toata lumea) si au vizitat standul firmei romanesti, fiind impresionati de nivelul tehnologic strategic si operational al acestui produs care anu are in acest moment concurenta.

La Marele Premiu obtinut la Geneva s-a adaugat si prestigiosul Premiu International al Presei, ce a fost acordat unei alte inventii apartinand MBT, si anume SRS- un sistem revolutionar destinat securizarii bancomatelor in vederea prevenirii furturilor de informatii stocate pe cardurile bancare.

La realizarea Roboscan Aeria a lucrat timp de 4 ani o echipa de peste 20 de specialisti in fizica nucleara, electronica industriala, software, automatizari, actionari hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie si procesare de date. Cativa dintre ei sunt:

  • Constantin Sima, care a creionat ideea de baza a solutiei tehnice.
  • Doru-Petru Munteanu, responsabil integrare proiect.
  • Nicusor Birsan, Ovidiu Popovici si Emil Studineanu, proiectare si realizare imagistica.
  • Radu Tudor, responsabil realizare prototip.
  • Emil Mieilica, responsabil IT si dezvoltare software.
  • Andrei Iacobita, proiecare si realizare solutii de automatizare.
  • Sergiu Semenescu si Nelia Giurescu, design si multimedia.
  • Emil Axinte si Zsolt Papp, proiectare mecanica.

Potrivit MB Telecom, investitia in cercetare a depasit 8 milioane de euro si deschide calea unor proiecte noi de cercetare pentru explorarea intregului potential de solutii tehnologice si arii de aplicatii in cadrul unei familii de produse cu marca fabricat in Romania.

Citeste si: