Un mic avion de 19 locuri a facut un zbor comercial de 800 km in Marea Britanie, comandat doar de la sol, singurele interventii ale pilotului fiind la decolare si la aterizare, scrie publicatia New Scientist care adauga ca zborul este o dovada ca in viitor vom avea drone de mari dimensiuni in aer. Avionul a fost capabil singur sa detecteze obstacolele si sa le evite, insa mai sunt multe de perfectatla acest sistem.

Avionul de tinut de British Aerospace a efectuat un zbor de la Warton ( comitatul Lancashire) pana la Inverness in Scotia, distanta fiind de 800 km. La bord au fost pilotul si cativa tehnicieni care au monitorizat parcursul, singurele interventii umane fiind la decolare si la aterizare.

Zborul face parte dinttr-un proiect de 62 milioane lire sterline menit sa faca pe viitor posibil ca dronele sa imparta spatiul aerioacivil cu alte aeronave.

Avionul de 19 locuri nu a functionat pe pilot automat, ci a fost controlat de la sol si a folosit sisteme de detectie si evitare a obstacolelor pentru a putea parcurge ruta in siguranta.

Pentru a testa sistemul, au fost generate pe computer si mai multe obiecte false ce trebuiau evitate, iar marele pariu este ca aceste sisteme sa fie perfectionate astfel incat ele sa faca diferenta clara dintre un nor si o alta nava.

Miza cea mare este sa se vada daca dronele - aeronave fara pilot folosdite in scopuri militare - vor deveni atatd e perfectionate incat sa fie folosite si in scop civil si sa primeasca mult mai usort autorizatie de zbor pentru a fi utilizate spre exemplu in agricultura.