Intalnire webPR

VIDEO Alexandru Cosbuc: Copiii din ziua de astazi se nasc digitali. Ei invata alfabetul QWERTY inainte de ABC

de     Smile Media
Luni, 10 iunie 2013, 12:50 Science - Tehnologie


Alexandru Cosbuc
Foto: SIVECO Romania
Cum sunt aduse in scoli tehnologiile moderne de invatare in beneficiul copiilor? Cum au ajuns scolile din Emiratele Arabe Unite si din Kazakhstan sa foloseasca la orele de clasa continut digital facut de informaticienii romani? Ce noi proiecte educationale sunt oferite elevilor din zona Comunitatii Statelor Independente si a Golfului Arab? Alexandru Cosbuc, Vicepresedinte adjunct Vanzari internationale si Directorul biroului din Dubai al SIVECO Romania, a discutat online cu cititorii.
 
In Dubai, la 4.700 de kilometri departare, Romania se vede ca o tara cu oameni inteligenti si capabili de performanta. Acolo se afla biroul de reprezentare al SIVECO, de unde Alexandru Cosbuc conduce strategia de dezvoltare a proiectelor de informatizare a educatiei din Golful Arab. El va discuta cu cititorii HotNews.ro despre investitiile care se fac in educatie in aceste tari si despre cele mai atractive instrumente educationale.

Fragmente din interviul video:
 • Produsele informatizate sunt o parte evidenta din viitorul educatiei
 • Produsele IT in educatie au demonstrat o certa valoare de-a lungul timpului. Ele vin si simplifica, aduc confort, faciliteaza o multime de aspecte, au o valoare clar dovedita
 • In educatie sunt lucruri pe care le poti face mult mai usor cu calculatorul, pe care nu le-am putut face niciodata inainte fara eLearning sau care ar dura extraordinar de mult cu tabla si creta. De exemplu, poti face o calatorie printre stele, poti vedea si simula reactiile din interiorul Soarelui sau poti merge in interiorul unui atom. Acestea sunt lucruri care iti dezvolta gandirea.
 • Oamenii retin 10% din ceea ce aud, 20% din ce vad, dar isi amintesc cu siguranta 90% din ceea ce fac si de aceea noi cautam sa determinam elevul sa invete prin experimentare, facand si simuland anumite lucruri.
 • Copiii din ziua de astazi se nasc digitali. Ei invata alfabetul qwerty inainte de ABC. Ei cer si adopta imediat lectii electronice si solutii informatice in educatie.
 • In Dubai exista laboratoare informatizate de 25 sau 30 de calculatoare in fiecare scoala. Acum se desfasoara un proiect foarte amplu, pe 5 ani, prin care se urmareste furnizarea catre fiecare elev a unui tablet PC.  De fapt acesta este visul de aur al educatiei - sa se poata adresa individual fiecarui elev. In Romania programul SEI (Sistem eduactional Informatizat) a dotat toate cele 13.000 de scoli cu laboratoare informatizate cu 25 de calculatoare, in care se programeaza si se tin lectii la mai toate materiile.
 • Noi am inceput lucrul la software-ul educational cu mai bine de 10 ani in urma, am inceput facand pionierat. Am dezvoltat primele aplicatii, am facut cercetare, am investit foarte mult in pedagogie.
 • Succesul inseamna sa ai cele mai bune produse plus sa te ocupi de instruirea utilizatorilor, de incurajarea lor, de diseminarea proiectului, astfel incat profesorii si elevii sa adopte continutul educational la orele lor de curs.
Urmariti integral materialul video:Despre Alexandru Ionescu Cosbuc
La 32 de ani, Alexandru Ionescu Cosbuc este unul dintre cei mai tineri directori din SIVECO. Absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din Universitatea Bucuresti, Alexandru Cosbuc lucreaza din 2003 pentru SIVECO Romania. In perioada 2006 – 2009 a urmat cursurile Tiffin University, Ohio, SUA, unde a si obtinut titlul de MBA. A urmat apoi mai multe programe de Executive Education la Harvard Business School, Massachusetts, si Columbia University, New York. Vicepresedinte adjunct International Accounts and Partners, el conduce biroul SIVECO din Emiratele Arabe Unite si se ocupa de implementarea proiectelor mari de eLearning ale SIVECO in Golful Arab, dar si in zona Comunitatii Statelor Independente. Recent, el a intrat in Top 100 Tineri Manageri de succes, fiind apreciat pentru performantele manageriale de exceptie.
 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4682 vizualizari

 • Trebuie gândit global technologie / rentabilitate (Luni, 10 iunie 2013, 13:18)

  SRA [utilizator]

  Dece este nevoie de un inginer cand anumite activitati informatice pot fi realizate cu un absolvent d'apprentissage system dual, http://orientation.ch/dyn/1109.aspx?id=152&searchsubmit=true&search=Informaticienne+CFC

  Nu credeti ca acest sistem aduce odata cu technologia si o crestere a PIB ???

  Nu uitati si perspectivele acestei forme de invatamant,
  http://orientation.ch/dyn/1109.aspx?data=aspect&id=152&searchsubmit=true&search=Informaticienne+CFC

  Merci

  Stefan RADOVEANU
  Expert Intelligence économique
  GENEVE
  • raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:09)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

   Sigur ca exista si o astfel de optiune, dar depinde de complexitatea proiectelor. Un inginer poate oferi o abordare holistica.

   Si noi incurajam formarea continua asa cum o vedeti si dvs.

   Noile tehnologii implica pe moment o crestere de costuri care insa se amortizeaza si arata si o valoare economica pozitiva pe termen lung care justifica investitia.
 • eContent (Luni, 10 iunie 2013, 13:56)

  adelina [anonim]

  Cum rezistati in lupta cu editurile pe segmentul de piata econtent?
  • raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:12)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui adelina

   Aceasta este aria noastra de specializare, ne recomanda o experienta de 21 de ani si proiecte la nivel national in 26 de tari. Avem un mix de abilitati de programare si pedagogie.

   Editurile abia acum fac trecerea spre proiecte mari de continut educational interactiv. De asemenea, credem ca intotdeeauna cartea va reprezenta un segment important din piata educational.
 • In ce consta acest mod de predare? (Luni, 10 iunie 2013, 13:59)

  Geninaa [utilizator]

  Pentru noi cei care am invatat carte ddupa manualele clasice e dificil sa intelegem cum functioneaza si in ce consta preedarea dupa manuale digitale (nici manual digital nu-mi este clar ce inseamna) de aceea as dori o explicatie mai pe larg asupra acestui tip de invatamant.

  Va multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:17)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geninaa

   Acest mod de predare presupune accesul elevilor la calculatoare in sala de curs, profesorul este acolo cu rol de dascal, are la dispozitie o biblioteca de lectii electronice interactive, din care alege resursele potrivite fiecarui elev (de exemplu simulari, experimente, video, imagini, diagrame), le transmite elevilor si ii ghideaza pe acestia cu intrebari facilitatoare pentru experimentare. Este un nou model de invatare, bazata preponderent pe descoperire, in care profesorul nu mai transmite doar informatie, dar cauta sa faciliteze intelegerea de catre elevi a fenomenelor.
   Manualele digitale combina text si resurse interactive creand efectul de imersiune, de intrare in joc. Elevii invata natural, usor, nici nu isi dau seama ca acum citesc, acum experimenteaza, acum se joaca, acum se evalueaza.
 • Care este secretul succesului in strainatate (Luni, 10 iunie 2013, 14:01)

  Oana Rata [anonim]

  Care este secretul succesului prin care o firma romaneasca a ajuns sa exporte invatamant digital in tari avansate tehnologic precum cele din Golf?

  Banuiesc ca e greu sa te afirmi intre ceilalti concurenti la nivel mondial.
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:19)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana Rata

   Secretul succesului in software e la fel in strainatate ca pretutindeni, sa demonstrezi ca poti implementa proiectele la termen si in conditii de calitate, ca ai referinte, recunoastere internationala si ai o firma cu background solid.
 • Cum se vede Romania in strainatate prin Siveco? (Luni, 10 iunie 2013, 14:07)

  CGeorgescu [utilizator]

  Ma intereseaza ce aprecieri primesc despre Romania angajatii Siveco care implementeaza aceste produse in strainatate? Stim ca Romania are uneori probleme de imagine, iar atunci cand o firma exporta produse de succes probabil ca acest lucru ar trebui sa se reflecte si in imaginea tarii. De aceea as dori sa stiu din experienta dvs. directa din Dubai cum va primesc oficialii sau partenerii straini si ce va spun despre Romania si despre produsele romanesti pe care le exportati.
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:25)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui CGeorgescu

   Romania se vede bine, ca o tara cu oameni seriosi si talentati.
   In particular, in tarile din Golf sunt multi localnici care au studiat la noi si au dus mai departe o impresie foarte buna despre tara.
   Faptul ca la Siveco facem lucruri bune se reflecta prin multiple recunoasteri internationale. Recent am intrat in Top 20 a celor mai mari furnizori de eLearning, top intocmit de EdTech20. De asemenea, am fost premiati de European Business Awards, Best in Biz Awards si IT Europe Awards.
 • Va aparea acest sistem si in Romania? (Luni, 10 iunie 2013, 14:12)

  Oana Rata [anonim]

  De ce nu se aplica acest sistem de invatamant si in Romania, daca el este agreat de tari de renume?

  Daca tari precum cele din Golf adopta sistemul respectiv ar trebui sa ne gandim ca e bun si pentru Romania?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:29)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana Rata

   In Romania, s-a implementat de catre Ministerul Educatiei programul SEI (Sistem Educational Informatizat) inca din 2001. Acesta este unul dintre cele mai ample proiecte, care a dotat cu laboratoare informatizate, software educational, software de management al scolii toate cele 13.000 de scoli din tara. In cadrul proiectului s-au instruit 180.000 de profesori. Coerenta si rezultatele proiectului au fost apreciate in mod repetat la nivel international, inclusiv de catre Comisia Europeana. In Romania este deci o baza solida pe care se poate construi in continuare.
 • Desfasurarea acestui mod de predare mai scump ? (Luni, 10 iunie 2013, 14:17)

  Geninaa [utilizator]

  Inca o intrebare.
  Daca l-ar pune si in romania, e posibil sa scada costul scolii in momentul in care se pune proiectul in practica?
  Parintii vor mai trebui sa cumpare manualele clasice?
  Ar scadea taxele de scolarizare din prezent?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:34)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geninaa

   Am facut in regie proprie o comparatie de costuri si credem ca manualele digitale sunt mai economice datorita faptului ca folosesti acelasi suport la mai multe materii, plus o mentenanta mai buna in timp.
   Castigul determinant in acest domeniu vine din faptul ca o tara cu personal mai calificat, mai bine pregatit are parte de servicii mai bune si reduce cheltuielile incidente - doctori mai buni, ingineri mai buni, oameni capabili de inovatie si speram la o crestere a PIB-ului determinata de aceasta crestere a inteligentei.
 • Viitorul educatiei (Luni, 10 iunie 2013, 14:32)

  andrei spataru [anonim]

  Cat de importante sunt aceste produse pentru educatia de peste 10 sau 20 de ani? Cum va arata educatia peste cativa ani daca acesta este modul in care tarile civilizate isi pregatesc elevii si, probabil, sistemul se va extinde?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:36)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei spataru

   Deja scoala nu mai are ziduri. Vorbim de invatare de oriunde si oricand, cu aplicatii mobile pe tablete, vorbim de invatare colaborativa sustinuta de aplicatii multi-touch, de invatare imersiva.
 • Cum vedeti voi scoala viitorului? (Luni, 10 iunie 2013, 14:38)

  Geninaa [utilizator]

  Din cate vad ne indreptam spre scolile pe care alta data le vedeam la teleenciclopedia.. Holograme, proiectoare, tablete..
  Cum vedeti voi aceste clase de curs si cand vedeti voi acest viitor pus in practica.
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:40)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geninaa

   Educatia este din ce in ce mai tehnologizata, intr-un sens bun. Calculatoarele, tabletele, PC-urile sunt vehicule excelente pentru invatarea bazata pe experimentare. Astazi poti face cu eLearning-ul ceea ce cu tabla si creta era imposibil sau ar fi durat infinit mai mult, poti experimenta pe propriul tau calculator reactiile din interiorul Soarelui, sau poti face o calatorie inauntrul unui atom sau poti naviga in interiorul corpului uman. Cu toate acestea, si astazi si mereu, rolul dascalului va fi foarte important.
 • Care este aria de raspandire (Luni, 10 iunie 2013, 15:35)

  george [anonim]

  In cate tari se regaseste invatamant digital?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:42)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Avem acum proiecte ample de dezvoltare de continut educational digital in Romania, in Emiratele Arabe Unite, Kazakhstan, Azerbaijan, Belarus, Moldova, Cipru, Maroc, Egipt etc.
 • Cat de mare e concurenta (Luni, 10 iunie 2013, 15:44)

  corina dirsan [anonim]

  Cu cine concureaza romanii in zona educatiei informatizate pe plan mondial?
 • Exista diferente mari? (Luni, 10 iunie 2013, 15:59)

  DAMIAN ION [anonim]

  Care sunt diferentele fata de invatamantul clasic?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:44)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui DAMIAN ION

   Am postat anterior o descriere a modului de functionare a eLearning-ului. Am dori doar sa adaugam ca invatmantul digital completeaza si il sustine pe cel clasic.
 • Care sunt reactiile (Luni, 10 iunie 2013, 16:00)

  DONATELA [anonim]

  Care este reactia strainilor cand cumpara IT din Romania?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:45)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui DONATELA

   Depinde unde masuram aceasta reactie. In Orientul Mijlociu si Asia Centrala, Romania este perceputa ca o tara serioasa europeana, iar traditia invatamantului romanesc este recunoscuta.
 • religie (Marţi, 11 iunie 2013, 14:03)

  mashgrig [anonim]

  Sunt influentati decidentii de religia interlocutorului? Stiu povestea unui om de afaceri roman care a trecut la islamism prin sotia lui din Oman, sa nu uitam ca e a doua religie in lume ca numar de adepti, si a avut usi deschise peste tot.
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:46)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui mashgrig

   Islamismul este o religie a tolerantei, nu am sesizat aici vreo discutie atata vreme cat respectam toate cutumele si obiceiurile.
 • Cum adopta copiii continutul educativ (Marţi, 11 iunie 2013, 14:52)

  anca [anonim]

  Avem o situatie a adoptarii instrumentelor educative de copii? Nu exista nicio rezistenta?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:51)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui anca

   Conform Gartner, in 2011 s-au vandut 60 de milioane de tablete si pana la finalul anului 2013 se estimeaza vanzari de aproape 200 de milioane de unitati. Desi tabletele au entuziasmat utilizatorii inca de la inceput, ne asteptam la atingerea fazei de platou in jurul anului 2020.
   Cheia adoptiei este continutul educational. Daca exista continut educational interactiv pe curricula respectiva, functional pe toate tipurile de tablete, eventual preorganizat in structuri coerente pe planuri de lectie el va fi adoptat cu usurinta de profesori la ore si utilizat si acasa de catre elevi. In cazul de fata, in privinta tabletelor sunt ferm convins ca nu exista nici un fel de rezistenta, ba dimpotriva elevii si profesorii vin si cer tablete si continut interactiv.
 • tendinte (Marţi, 11 iunie 2013, 22:58)

  gabriel [anonim]

  Exista o tendinta a consumului de continut educativ?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:55)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Contentul are evolutia lui. De la initialele digitizari simpliste cu poze statice si text, apoi CD-uri cu animatii simple, astazi vorbim de eContent interactiv, multimedia, in unele cazuri cu o fundatie pedagogica foarte puternica. Utilizatorii devin din ce in ce mai selectivi, piata este educata in multe tari. Noi, de exemplu, am fost cumva in avangarda mereu, realizand cercetari si dezvoltari la granita tehnologiei, explicand mereu partenerilor si clientilor nostri importanta proiectarii pedagogice.
 • Tehnologii (Marţi, 11 iunie 2013, 23:00)

  MVasile [anonim]

  Cat de dotate sunt scolile cu tehnologie moderna in zonele unde lucrati?
  • Raspuns (Miercuri, 12 iunie 2013, 12:57)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui MVasile

   In Emiratele Arabe Unite scolile sunt dotate cu laboratoare informatizate de 25 pana la 50 de calculatoare, asa cum avem si in Romania. In Dubai acum se desfasoara un proiect amplu pe termen de 5 ani care are ca obiectiv furnizarea a cate 1 tablet PC catre fiecare elev.
 • E-learning in Romania (Miercuri, 12 iunie 2013, 22:02)

  i.a. [anonim]

  Ziceti ca in Romania a fost implementat unul din cele mai ample (presupun si costisitoare) sisteme. Atunci cum se face ca niciunul dintre copiii mei si nici un alt copil pe care-l cunosc, si cunosc destui, nu a auzit de asa ceva! Incredibil cum absolut toate intrebarile au fost mingi ridicate la fileu! Stie cineva de un singur elev care a beneficiat de e-learning la scoala? Sau imparatul e gol , dar hainele lui sint platite scump de noi toti!
  • Raspuns (Sâmbătă, 15 iunie 2013, 11:07)

   Alexandru Cosbuc [hotnews.ro] i-a raspuns lui i.a.

   Intr-adevar toate scolile din aceasta tara au fost dotate in cadrul diverselor faze ale proiectului SEI intre 2002 si 2008 cu laboratoare informatizate, platforma de management al invatarii, platforma de management al scolii si o librarie impresionanta de 3.700 de lectii electronice. In cadrul proiectului nu doar ca s-au instruit 180 de mii de profesori, dar s-a si dezvoltat o comunitate virtuala a acestora, foarte activa, va rog vedeti http://forum.portal.edu.ro/ care are 226,000 de utilizatori inregistrati si peste 2 milioane de message postate.

   O descriere completa a proiectului SEI gasiti pe portalul Ministerului Educatiei Nationale http://portal.edu.ro/index.php/articles/c11/

   In legatura cu folosirea proiectului de catre copii:

   Lectiile electronice sunt disponibile in scoli pentru clasele 5-12. Exista deci posibilitatea ca elevii din clasele 1-4 sa nu fi folosit inca lectiile electronice la ore – urmand insa sa faca aceasta cand vor ajunge in clasa a 5-a.

   Daca nu acesta este cazul dumneavoastra, atunci la scoala dumneavoastra fie laboratorul are defectiuni (implementarea proiectului s-a desfasurat in perioada 2002 - 2008; au trecut deci cel putin 5 ani de cand scoala a fost dotata, daca nu cumva 11 ani- in toata aceasta perioada sistemele s-au uzat), fie el a fost deturnat spre ore de informatica – in defavoarea celorlalte materii care se pot preda acolo cu lectiile electronice existente.

   Va sfatuiesc sa mergeti cu raspunsul meu la directorul scolii dumneavoastra, sa-I aratati si pe portalul Ministerului ce anume a primit scoala sa, si sa-i cereti sa utilizeze sistemul.

   Parintii pot ajuta foarte mult!

   Despre cat de mult s-a muncit in acest proiect, cu metodologie, riguros, vorbesc si zecile de premii de notorietate internationala, pe care le puteti vedea la http://portal.edu.ro/index.php - as dori sa mentionez doar Medalia de Aur in cadrul premiilor e-learning Awards 2010 (Londra) la categoria “The best e-learning project securing widespread adoption”


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by