Una dintre minunile tehnicii din prima parte a secolului XX, o locomotiva britanica numita Mallard, functioneaza inca si este sarbatorita in aceste zile in Regatul Unit. Locomotva cu aburi numita Mallard a stabilit un record aproape incredibil acum 75 de ani cand a reusit sa atinga 202 km/h, viteza care si in prezent este la indemana trenurilor din destul de putine tari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum trei sferturi de secol, la 3 iulie 1938, mecanicul R J Duddington si fochistul T H Bray au reusit sa duca pentru cateva minute locomotiva cu aburi Mallard la o viteza maxima de 202 km/h care a ramas sia cum record pentru locomotivele cu aburi.

Recordul a fost atins langa orasul Grantham in comitatul Lincolnshire, iar o placa de mari dimensiuni comemoreaza momentul.

Mallard face parte dintr-un lot de 35 de locomotive din clasa A4 care au fost construite in anii 30', iar acum, sase dintre ele vor fi reunite intr-un eveniment special la Muzeul Cailor Ferate din York,fiind asteptati ka expozitie entuziasti din toata lumea. Trei dintre ele mai functioneaza si astazi.

Mallard are 21 de metri lungime si cantareste o suta de tone. Vagonul special cu carbuni care era folosit la aprovizionare cantarea peste 50 de tone. Mallard a parcurs intre 1938 si 1963 peste doua milioane de kilometri, insa rar a depasit in drumurile de zi cu zi viteza de 140 km/h.

O frumoasa galerie foto a aparut pe The Telegraph.

Iata un reportaj BBC despre Mallard, recordul sau si reuniunea de la York.