Armata americana a mai testat si in anii trecut roboti ce par a veni din filmele SF, iar acum au fost prezentate imagini care arata cat de multe progrese s-au facut. Astfel, un robot biped poate merge si pe un teren denivelat si rezista cand e lovit din lateral, in timp ce un patruped poate alerga cu viteze de pana la 26 km/h. Nu vor intra prea curand insa in dotarea armatei, fiindca sunt foarte costisitori.

Robotul WildCatFoto: Boston Dynamics

Proeictele sunt finantate de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA),iar robotii sunt construiti de Boston Dynamics.

Robotul biped Atlas este mult mai gil si mai rapid decat inaintasii sai si poate fugi cu succes pe teren denivelat, in clip putand fi vazut cum se descurca bine pe un "pat" de bolovani. Apoi este lovit din lateral cu o bila de cateva kilograme, dar reuseste sa-si pastreze echilibrul, lucru greu de realizat din punct de vedere tehnic.

Al doilea robot estel WildCat care imita in miscari patrupedele, poate galopa cu 26 km/h si poate sa ia si viraje. Dispune de un motor cu combustie interna si este de-a dreptul impresionant cand alearga, sunetul pe care-l scoate fiind de-a dreptul amuzant.

Acesti roboti nu vor ajunge prea curand in razboaie fiindca sunt extrem de scump de construit si din acest punct de vedere nu sunt viabili, mai ales daca ar fi rapid distrusi. Mai fezabil este ca ei sa fie testati la operatiuni de salvare, spre exemplu la scoaterea unor victime de sub daramaturi la un cutrmur dur.

Robotul WildCat:

Robotul Atlas