"Trebuie sa ma raportez la ce vreau sa se intample dupa ce termina scoala si anume: sa am elevi si studenti pregatiti care sa lucreze in locuri de munca ce astazi nu exista, cu tehnologii care nu au fost inca inventate pentru a rezolva probleme despre care azi nu stim ca ar putea fi probleme. Lucrul acesta se poate face cu elevul in fata informatiei, pe care eventual sa o transforme in cunoastere si cu profesorul care are rol de mentor in aceasta pozitie", a declarat profesorul Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent din SIVECO, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.

Radu Jugureanu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Fragmente din interviu:

  • Romania este intr-un stadiu avansat de implementare a sistemului eLearning la nivel national, exista in toate scolile din Romania continut multimedia interactiv, platforme de eLearning 
  • Exista o pondere importanta a profesorilor din orasele mici, din scolile fara nume sau din mediul rural care folosesc ca o necesitate aceste componente, care aduc profit cognitiv in procesul didactic
  • De fapt, este modul in care profesorul se raporteaza vizavi de meseria pe care el o are.
  • In scoala, trebuie sa ne focusam mai mult pe metodica invatarii.  Din cauza aceasta, imaginea cu mine ca profesor stand cu spatele la elevi, cu tabla in brate si vorbind cu varful de creta, demonstrand varfului  de creta ca stiu sa rezolv in mod elegant o problema de matematica este o imagine gresita a unui invatamant care doreste sa aduca profit cognitiv, sa formeze o piata a muncii bine-pregatita, competitiva.
  • Prin urmare trebuie sa ma raportez la ce vreau sa se intample dupa ce termina scoala si anume: sa am elevi si studenti pregatiti care sa lucreze in locuri de munca ce astazi nu exista, cu tehnologii care nu au fost inca inventate pentru a rezolva probleme despre care azi nu stim ca ar putea fi probleme. Lucrul acesta se poate face cu elevul in fata informatiei, pe care eventual sa o transforme in cunoastere si cu profesorul care are rol de mentor in aceasta pozitie.
  • Siveco a luat doua premii  foarte importante la International Project Management Association Awards. Este o organizatie neguvernamentala, independenta, internationala care in fiecare an ofera premii de project management.
  • Este pentru prima data in istoria IPMA Awards cand singurele finaliste la una dintre categorii sunt doua proiecte de educatie: doua proiecte facute de Siveco Romania- un proiect pe care le-am desfasurat impreuna cu Ministerul Educatiei, cu fonduri externe, si impreuna cu Universitatea Carol I. Se numeste “Invata bazata pe proiect prin sisteme multitouch in care am generat un curriculum transdisciplinar, ghiduri, am format profesori, am facut un concurs national.
  • Acest proiect a fost declarat Gold Award. Nu s-a dat Silver. Cu celalalt proiect- Sistem educational pentru Kazahstan- am luat Bronze.
  • Sunt doua mesaje pe care juriul le-a transmis la aceasta decernare: “vrem sa dam un mesaj guvernelor lumii de reevaluare a proiectelor educationale si de recunoastere a excelentei in educatie”.
  •  Ni s-a parut important pentru ca ceea ce face proiectul multitouch, de exemplu…ei spun”you change their minds”. As traduce asta cu “schimbati mentalitati”.
  • Al doilea premiu major pe care il luam si care e foarte important pentru Romania- World Summit Award, concurs international, are zeci de miii de proiecte, din peste 160 de tari.  World Summit Award este un proiect Wold Summit for Information Society, care este o organizatie a Natiunilor Unite. Ei sunt cei care definesc politicile de dezvoltare in IT pe termen mediu si lung.
  • In 2013 (la World Summit Award) am luat premiu pentru Inclusion- continut educational pentru scolile cu nevoi speciale.
  • Proiectul Inclusion este unul extrem de sensibil si a fost cu o incarcatura foarte mare pe toata durata acestui proiect. Ce s-a intamplat pentru Romania luand acest proiect? Suntem pe locul 7, in top 10, iar Siveco  este a doua companie din lume care ia de doua ori World Summit Award.

Premiile internationale obtinute de SIVECO si partnerii sai urca Romania pe pozitia a VII-a in clasamentul mondial al excelentei privind dezvoltarea de proiecte IT mari, la nivel national.

Inceputul toamnei a adus Romaniei titluri mondiale la cele mai importante competitii pentru proiecte IT din lume si un record: la International Project Management Association Awards (IPMA), proiectele realizate de SIVECO si partenerii sai au ocupat in intregime podiumul, obtinand medalia de aur si pe cea de bronz. Medalia de argint nu s-a acordat.

Biografie:

Radu Jugureanu, directorul Departamentului AeL e eContent din SIVECO Romania, a studiat matematica la Universitatea din Bucuresti. Dupa absolvire, a lucrat ca profesor de Matematica si Informatica la scoala Nistoresti din judetul Vrancea si apoi la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti.

A publicat primul articol referitor la utilizarea calculatorului ca mijloc educational in anul 1988. Este unul dintre primii utilizatori de internet din Romania si promotor al introducerii calculatorului ca mijloc didactic. A publicat peste 50 de lucrari stiintifice in domeniul utilizarii calculatorului in procesul didactic, standardizare a procesului de dezvoltare de continut educational multimedia interactiv, profit cognitiv prin resurse multimedia in procesul de invatare, realitate virtual si invatare bazata pe proiect.

A participat la dezvoltarea cursurilor educationale multimedia implementate in 15.000 de laboratoare de informatica din cadrul a 9.000 de scoli publice, in cadrul celui mai mare proiect IT din invatamant - Sistemul Educational Informatizat.

Coordoneaza in calitate de director al departamentului AeL eContent din SIVECO Romania proiecte mari de informatizare a sistemelor nationale educationale in 10 tari de pe 3 continente.