​Un vechi proverb spune ca "haina il face pe om", dar viitorul s-ar putea sa il schimbe in "haina il face pe om mai destept si mai protejat". Pana duminica, la Muzeul National de Istorie mai este deschisa o expozitie unde puteti vedea un pulover din fibre de lapte, haine care indeparteaza singure microbii, tesaturi care isi schimba culoarea cand le atingi, un triciclu din fibre de in si multe alte lucuri care te pot pune pe ganduri. Biletul de intrare costa 8 Lei, expozitia a fost organizata cu ajutorul Institutului Francez.

Expozitia Futuro textilesFoto: Hotnews
  • Click pe poze pentru a le mari

Geanta iluminata

Geanta iluminata

Foto: Hotnews

Suntem inconjurati de tehnologie, smartphone-urile si tabletele sunt la tot pasul, dar si hainele fac pasul decisiv spre tehnologie. Deja tesaturile sunt sofisticate, mai ales cele destinate intrecerilor sportive unde fiecare amanunt conteaza la timpii obtinuti si se investeste imens in cercetare. In plus, vestele anti-glont devin tot mai avansate, fiind mai rezistente si mai usoare. Acestea sunt doar o parte dintre lucrurile pe care le puteti vedea la expozitia Futuro-Textiles care mai este deschisa pana duminica la Muzeul National de Istorie.

Tinute speciale

Tinute speciale

Foto: Hotnews

Restul exponatelor sunt si mai interesante fiindca iti pun imaginatia la treaba, fiind la nivel de prototip. Un pulover din fibre de lapte suna surprinzator, insa a fost realizat pornind de la o substanta prezenta in lapte - cazeina - care e apoi transformata intr-o pasta supusa unor procese speciale.

Sunt expuse si haine interactive ce masoara ritmul cardiac, o geaca de iarna pentru copii ce poate alerta parintii cand temperatura micutului scade prea mult, dar si o bluza "autobronzanta" ce contine diverse substante activatoare de bronzare in microcapsule fixate pe tesatura.

E prezentat si un halat ce poate preveni infectiile dobandite in cursul spitalizarii, dar si o rochie ce poate purifica aerul, fiind impregnata cu un produs special ce ajuta tesatura sa reactioneze la moleculele nocive din aer.

Scuter cu componente din in

Scuter cu componente din in

Foto: Hotnews

O alta rochie este fosforescenta, se incarca la lumina si apoi straluceste in bezna, iar un model special de rochie are material tesut din banda de casete audio, producand si un sunet cand este in contact cu microfonul reportofonului atasat. Interesant este ca plantele au o prezenta neasteptata si in industria auto, fiind expus si un triciclu electric cu caroserie din fibra de in. O compania pe nume Dehondt a creat un concept care profita de proprietatile tehnice ale inului.

Haine inteligente

Haine inteligente

Foto: Hotnews

Expozitia e deschisa de la jumatatea lui octombrie si paraseste capitala pe 17 noiembrie, destinatiile viitoare fiind SUA si Brazilia. Un an a fost deschisa la Paris, iar in tara a putut fi vizitata si la Timisoara. intrarea costa 8 lei, dar este gratuita pentru tinerii sub 18 ani, expozitia avand un caracter educativ, prima sala din cele trei fiind dedicata diverselor fibre si utilizarii lor.

Fibre

Fibre

Foto: Hotnews

O parte dintre exponate sunt departe de realitate, nu vom vedea prea curand haine din fibre de lotus, spre exemplu, insa exponatele prezinta o perspectiva interesanta si arata ca sunt posibile lucruri Expozitia a fost creata in orasul francez Lille care a crescut datorita textilelor ce i-au marcat ultimii 500 de ani de istorie.