Cercetatorii americani au descoperit in largul coastelor insulelor Hawaii un submarin japonez care a fost scufundat de Statele Unite pentru a nu permite accesul Uniunii Sovietice la o tehnologie foarte avansata pentru acea vreme, scrie agentia ruseasca de presa RIA Novosti.

Submarinul I-400Foto: Wikipedia

Descoperirea masivului submarin I-400 in largul insulei Oahu rezolva astfel unul dintre misterele epocii Razboiului Rece, afirma Universitatea din Hawaii.

"A fostul primul dintr-o serie de doar trei construite, deci vorbim de un submarin unic si foarte important din punct de vedere istoric", a afirmat Terry Kerb, directorul de operatiuni al Undersea Research Laboratory, care apartine Universitatii din Hawaii.

Imagini de la descoperirea submarinului.

Cu o lungime de 122 de metri, I-400 a fost cel mai mare submarin construit vreodata inainte de epoca submarinelor nucleare, produse in anii 1960.

Putea inconjura Pamantul o data si jumatate fara a avea nevoie de alimentare si era echipat cu o tehnologie extrem de avansata pentru acea vreme, astfel incat americanii s-au temut ca ar putea fi folosita si de sovietici.

Transporta trei hidroavioane care puteau fi lansate de pe submarin aproape imediat ce iesea la suprafata, fiecare dintre ele fiind capabile sa transporte cate o bomba de peste 816 de kilograme. Acestea ar fi urmat sa fie lansate asupra oraselor de coasta ale SUA.

"Inovatia capacitatii de atac aerian pentru submarinele de raza lunga a reprezentat o schimbare tactica in doctrina submarinelor", a explicat James Delgado, director al US National Oceanic and Atmospheric Administration, care a participat la scufundari.

I-400 - submarin de clasa Sen-Toku - era unul dintre cele cinci submarine japoneze capturate de fortele americane la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si duse la Pearl Harbor, in Hawaii, pentru inspectii.

Uniunea Sovietica a cerut acces la aceste nave in 1946, potrivit tratatelor de finele razboiului, dar US Navy a decis sa scufunde submarinele si a informat Moscova ca nu stie unde se afla.

Cercetatorii au descoperit submarinul la o adancime de peste 700 de metri in august, dar au facut anuntul doar luni, dupa ce s-au consultat cu Departamentul american de Stat si cu reprezentanti ai guvernului japonez, a precizat universitatea, intr-un comunicat.

(Mai multe despre acest submarin pot fi citite aici)